https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Alergii si astm Alergii si astm

Aplicaţii pentru măsurarea calităţii aerului şi a polenurilor

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 04 Oct. 2022
Aplicaţii pentru măsurarea calităţii aerului şi a polenurilor

Vara este anotimpul ideal pentru concedii şi petrecerea timpului în aer liber. Însă, pentru o mare parte dintre oameni, aceste momente plăcute pot fi „umbrite” de simptomele rinitei alergice şi a rinoconjunctivitei alergice. Calitatea aerului influenţează mult calitatea vieţii şi sănătatea personală, iar pentru ca acestea să se menţină la un standard cât mai înalt, au fost dezvoltate aplicaţii specializate pentru informarea populaţiei în legătură cu nivelul particulelor poluante şi a polenurilor din atmosferă.

Sistemele de operare iOS şi Android conţin o serie de aplicaţii dedicate măsurării concentraţiei de polen din aerul inspirat. Sunt disponibile în Statele Unite ale Americii, Australia și în anumite ţări din Europa, dar nu şi în România. Vă vom prezenta, în continuare, doar acele aplicaţii pe care le puteţi utiliza, atât în România cât şi în alte zone ale lumii. 

The Weather Channel – În plus faţă de prognoza meteo şi indexul UV, aplicaţia livrează informaţii relevante pentru persoanele care suferă de alergie la polen de arbori, graminee şi buruieni: nivelul de respirabilitate al aerului, nivelul fiecărui tip de polen din aerul exterior, şi sfaturi pentru controlul simptomelor şi limitarea contactului cu alergenii din aer. 

The Weather Channel - Google Play & App Store

 

Air Matters – O aplicaţie foarte utilă care colectează informaţii din mai multe surse de la nivel european. Livrează informaţii complexe despre nivelul de poluare din aer, şi despre riscul de apariţie a simptomelor alergice, bazat pe nivelul polenurilor de arbori, graminee, pelin, ambrozie, măslin. Aplicaţia oferă sfaturi despre cum să ţineţi simptomele sub control, dacă se recomandă sau nu practicarea activităților în aer liber şi aerisirea încăperilor prin deschiderea geamurilor. 

Air Matters - Google Play & App Store

 

BreezoMeter – probabil una dintre cele mai complexe resurse pentru a evalua calitatea aerului şi cantitatea de polen din aerul inspirat. Puteţi selecta tipul de polen din mai multe specii de arbori, ierburi şi ambrozie, iar aplicaţia oferă infomaţii de moment şi prognoze despre evoluţia acestora, în timp, alături de sfaturi pentru sănătate. 

 

AirCare Quality & Pollen – Aplicaţia oferă informaţii detaliate despre nivelul de calitate al aerului, pornind de la măsurătorile senzorilor existenţi în oraşe. Astfel, aplicaţia semnalează cât de sănătos este aerul pe care îl respirăm raportat la nivelul de particule poluante de tip PM 10, PM 2,5, CO, NO2, O3, SO2, dar şi la cel al polenului de arbori, ierburi, ambrozie, şi al sporilor de mucegai din aer. 

AirCare Quality & Pollen  - Google Play & App Store

 

Alte aplicaţii (disponibile pe AppStore şi Google Play) care monitorizează calitatea aerului, însă nu evidenţiază cantitatea de polen din zonele de interes sunt: IQAir AirVisual | Air Quality, Plume Labs şi altele.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități