Afecțiuni Afecțiuni

Vitamina D3 și riscul de boli autoimune

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 07 Dec. 2024
Vitamina D3 și riscul de boli autoimune

Vitamina D este esențială nu numai pentru sănătatea oaselor, ci și pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. Deficitul de vitamina D este legat de un risc crescut de boli autoimune, în special dacă acest deficit apare în copilărie.

Deficitul de vitamina D la începutul vieții

Bolile autoimune pot fi cauzate de o incapacitate a celulelor T (un tip de globule albe) de a distinge celulele nesănătoase sau infectate de cele sănătoase.

Conform unui studiu recent, realizat de John White, PhD, profesor de fiziologie la Universitatea McGill din Montreal, Canada, și publicat în Science Advances în 25 septembrie 2024 , deficitul de vitamina D, mai ales la începutul vieții, crește riscul de afecțiuni autoimune, cum ar fi, de exemplu, diabetul de tip 1.

Acest studiu arată că perturbarea unei enzime cheie implicată în conversia vitaminei D în forma sa biologic activă poate avea un impact negativ asupra dezvoltării celulelor T. Acest lucru are ca rezultat producerea excesivă de celule T care pot ataca propriile celule ale corpului, un fenomen cunoscut sub numele de reactivitate automată.

Ce rol joacă celulele T în reglarea sistemului imunitar?

Celulele T sunt implicate în facilitarea unui răspuns imun împotriva microbilor și în eliminarea celulelor care ar putea fi infectate, care au anumite degenerări sau anomalii (cum sunt, de exemplu, celulele canceroase).

Creșterea celulelor T autoreactive este mediată de efectele adverse ale deficienței de vitamina D asupra celulelor din timus, organul specializat care influențează maturarea celulelor T și capacitatea acestora de a distinge între celule sănătoase și celulele infectate sau străine.

Deficitul de vitamina D ar putea crește riscul de diabet de tip 1?

Deficitul de vitamina D3, mai ales în copilărie, este implicat în tulburările de reglare a glicemiei. Acest studiu a evidențiat, de asemenea, că absența formei active a vitaminei D conduce la îmbătrânirea accelerată a timusului, ceea ce poate crește și mai mult riscul afecțiunilor autoimune.

Acest studiu, alături de multe alte cercetări, atrage atenția asupra importanței testării și suplimentării cu vitamina D3 pentru toate categoriile de vârstă, având în vedere rolul deosebit de important al Vitaminei D3 în organism.

 

Surse:

Skewed epithelial cell differentiation and premature aging of the thymus in the absence of vitamin D signaling. Science Advances 25 Sep 2024, Vol 10, Issue 39

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adm9582

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități