Viața după implantul de pacemaker

Viața după implantul de pacemaker

Pulsul este determinat de impulsurile electrice transmise de nodul sinusoatrial situat în muşchiul inimii, ce induce contracţiile atriale şi ventriculare. Funcţionarea normală a inimii presupune un puls regulat, cu un ritm de 60 până la 100 de contracţii pe minut la adult. Aritmiile sunt periculoase pentru organele interne şi pentru creier, care nu mai primesc fluxul de oxigen din sânge necesar pentru o funcţionare optimă. Aşadar, persoanele care suferă de aritmii pot beneficia de implantarea subcutanată, la nivel toracic, a unui stimulator cardiac sau pacemaker. 

Ce este un pacemaker?

Stimulatorul cardiac este un mic dispozitiv ce înlocuieşte funcţia nodului sinusoatrial, atunci când acesta transmite impulsurile cu iregularitate. Pacemaker-ele sunt alimentate de baterii cu o durată foarte lungă de viaţă şi generează impulsuri electrice, transmise inimii prin intermediul a două sonde. Generaţiile noi de stimulatoare intervin doar atunci când senzorii le informează că pulsul scade sub nivelul normal, pentru a nu concura cu pulsul fiziologic al pacientului.

Beneficii şi limitări după implantul de pacemaker

Procedura de implant este minim invazivă, se realizează în cadrul unei internări de 1-2 zile, recuperarea este rapidă, iar dispozitivul ultra-discret. Atât pre, cât şi post-implant sunt necesare o serie de investigaţii efectuate de medicul cardiolog, care va programa dispozitivul să funcţioneze într-un mod optim pentru fiecare pacient. 

În perioada de recuperare, pacientul va evita mişcările ample de braţ, efortul fizic, presiunea pe locul implantului, iar pentru o perioadă de 3 luni, nu va conduce şi nu va purta centura de siguranţă peste zona implantului. Nu există limitări în privinţă duşului şi a băilor. Apoi, se va reveni, treptat, la stilul de viaţă anterior, care poate include: efort fizic adaptat vârstei, în care se va asigura că stimulatoru nu este lovit, reluarea activităţii sexuale, condusul, călătoriile cu trenul şi avionul. Operatorii de securitate din aeroport trebuie informaţi despre implant, intrucât poate declanşa alarma, iar verificarea cu scanerul manual trebuie realizată foarte rapid. 

Atenţie, câmpurile magnetice pot afecta funcţionarea stimulatorului, aşadar: motoarele puternice trebuie oprite atunci când se lucrează la ele, iar telefonul mobil nu va fi purtat în buzunarul de la piept.

Procedurile chirurgicale, stomatologice şi explorările imagistice de tipul rezonanţei magnetice se pot efectua în urma informării medicului de existenţa unui pacemaker. De asemenea, pacientul va efectua periodic monitorizarea cardiologică a funcţionării dispozitivului şi va purta întotdeauna un card de identificare a stimulatorului.   

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă