https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Una dintre cauzele dislexiei s-ar putea regăsi în ochi

27 Nov. 2017
Una dintre cauzele dislexiei s-ar putea regăsi în ochi

Se pare că cercetătorii francezi au descoperit una dintre cauzele dislexiei: celulele din ochi care procesează lumina. Potrivit unui studiu publicat în octombrie 2017 în revista de specialitate "Proceedings of the Royal Society B", în cazul persoanelor care suferă de dislexie, respectivele celule sunt ordonate simetric în ambii ochi, în timp ce ordonarea celulelor este asimetrică în cazul persoanelor care nu se confruntă cu această tulburare nervoasă.

Se pare că această ordonare simetrică a celulelor ar conduce la imagini ”oglindite” în creier, declară autorii studiului, Guy Ropars și Albert le Floch din cadrul Universității din Rennes. În cazul persoanelor fără dislexie, semnalele unui ochi sunt suprapuse cu cele primite de la celălalt ochi în așa fel încât în creier se formează o imagine unitară. "Asimetria este necesară pentru a șterge imaginea oglindită din creier, imagine care împiedică cititul normal", a declarat Ropars agenției de presă AFP.

Lipsa asimetriei din ochi "ar putea constitui explicația biologică și anatomică a tulburării de scris și citit", au declarat autorii. Cercetătorii au testat și un eventual tratament: au folosit o lampă LED, care a luminat intermitent la o frecvență atât de mare încât nu a mai putut fi percepută de ochi. Astfel, au reușit să "șteargă" una dintre imaginile semnalizate de ochi în creier. Persoanele dislexice care au participat la studiu au fost încântate de efectul "lămpii minune”, au declarat autorii. Pentru a stabili în ce măsură metoda este cu adevărat eficientă, sunt necesare teste suplimentare.

La nivel mondial se înregistrează aproximativ 700 milioane de persoane dislexice, așadar 10% din totalul populației.

Comunități