https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Transplantul de celule stem poate încetini progresia în scleroza multiplă

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Transplantul de celule stem poate încetini progresia în scleroza multiplă

Scleroza multiplă (SM) este o boală cronică neurologică progresivă, autoimună, în timpul căreia sistemul imunitar atacă celulele nervoase sănătoase ale propriului corp. Aproximativ 2,8 milioane de oameni trăiesc cu SM la nivel mondial, iar în cazul a două treimi dintre aceştia, boala avansează către Scleroza Multiplă Secundar Progresivă (SPSM), fază severă care provoacă dizabilitaţi fizice ireversibile.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Genova, Italia, a descoperit că transplanturile de celule stem hematopoietice folosind celulele stem sănătoase ale aceleiaşi persoane ajută la întârzierea dizabilității mai mult timp la pacenţii cu SPSM activă decât unele medicamente pentru SM.

Transplantul autolog de celule stem hematopietice (TACSH)

TACSH este un tratament care utilizează celule stem sănătoase din sângele sau măduva osoasă care provin de la aceeași persoană. Celulele stem sunt celule speciale din organism capabile să se transforme în diferite tipuri de celule. Corpul le poate folosi pentru a repara zonele cu celule pierdute. Din acest motiv, medicii și oamenii de știință cercetează modalități de utilizare a celulelor stem ca opțiune de tratament pentru diferite boli, de la cancer şi până la SM.

TACSH poate avea efecte pozitive în tratamentul sclerozei multiple

Timp de 10 ani, cercetătorii de la Universitatea din Genova şi din cadrul Spitalului San Martino din Genova au studiat modul în care pacienţii cu SPSM care au primit TACSH au reacţionat la acest tratament prin comparaţie cu cei trataţi cu medicaţie specifică pentru SM. Ei au observat că pacienţii din primul grup au avut o remisie a simptomelor cu 0.01 puncte pe an, pe când cei din al doilea grup au avut o evoluţie a dizabilitaţilor cu 0.16 puncte pe an. Aceasta deoarece, în acest moment, medicamentele disponibile pentru pacienţii cu SM se adresează mai ales unei faze mai uşoare a bolii, Scleroza Multiplă Recurent-Remisivă şi mai puţin celei SPSM, mai agresivă, caracterizată prin activitate inflamatorie mai redusă și o neurodegenerare mai severă.

Cercetare în desfăşurare

Ca urmare a rezultatelor pozitive ale primului studiu, în prezent are loc o serie de studii clinice în Italia, Marea Britanie, Norvegia şi Statele Unite ale Americii, care testează eficacitatea TACSH comparativ cu tratamentele farmacologice atât în cazul persoanelor care suferă de Scleroza Multiplă Recurent-Remisivă Inflamatorie, foarte activă, cât şi a celor cu Scleroza Multiplă Secundar Progresivă. Medicii pot observa deja rezultate mai bune ale transplantului de celule stem, acestea încetinind progresia bolii, indiferent de faza în care se află. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități