https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Testele de screening esentiale pentru barbati

09 Dec. 2020
Testele de screening esentiale pentru barbati
Testele de screening reprezintӑ investigaţii periodice recomandate, în funcţie de vârstӑ şi factorii de risc, cu scopul de a identifica posibilele probleme de sӑnӑtate cât mai precoce. În afara analizelor uzuale recomandate periodic, pentru bărbați sunt necesare următoarele teste de screening:

1. Controlul periodic al prostatei urmӑreşte depistarea modificărilor de naturӑ malignӑ ce pot apӑrea la nivelul acestei glande. Testele constau în analize de sânge (antigenul prostatic PSA), însoţite sau nu de tuşeu rectal pentru examinarea prostatei și de ecografie pelvină. Analizele se încep, de regulӑ, la 50 de ani, dar dacă există istoric de cancer prostatic în familie pot demara chiar şi la 40 de ani.

2. Examinarea testiculelor se poate face acasӑ, dupӑ baie sau duş şi este esenţialӑ pentru a determina dacӑ apar modificӑri în forma, textura sau structura testiculelor, ce semnalizeazӑ cancerul testicular. Având o incidenţӑ mai mare în rândul bӑrbaţilor tineri, este important ca auto-examinarea sӑ se realizeze începând cu vârsta de 20-25 de ani.

3. Monitorizarea glicemiei se recomandă anual începând cu vârsta de 20 de ani, iar după 40 de ani, ideal la fiecare 3 luni. Diabetul afecteazӑ unul din zece români. Evoluează fără simptome mulți ani şi poate duce la complicații severe, precum amputația de membre sau orbirea.

4. Colonoscopia este un test comun utilizat pentru depistarea precoce a cancerului colorectal. Dacă nu există istoric familial pentru acest tip de cancer și nu sunt alți factori de risc, prima colonoscopie se recomandă în jurul vârstei de 50 de ani, cu reevaluare la fiecare 5 ani, maximum la 10 ani.

5. Profilul lipidic reprezintă un grup de teste indicat pentru determinarea riscului de boli cardiovasculare. Este necesar să se efectueze la toți adulții sănătoși cu vârsta peste 20 de ani, la fiecare 5 ani iar după vârsta de 40 de ani, ideal la 6 luni, cel mult anual.

6. Monitorizarea tensiunii arteriale se recomandă să se facă anual după vârsta de 20 de ani și cel puțin lunar, începând cu vârsta de 40 de ani, având în vedere creșterea incidenței acestei afecțiuni în lume și lipsa simptomelor. Hipertensiunea netratată conduce la complicații grave: boli cardiace, infarct, accident vascular cerebral etc.

7. Controlul oftalmologic se face la 2-3 ani începând de la vârsta de 40 de ani dacă nu sunt probleme de vedere. Pentru persoanele care poartă ochelari, care au tulburări de vedere, diabet zaharat sau istoric familial de glaucom, cataractă, retinopatie pigmentară sau degenerescență maculară, controlul oftalmologic se recomandă anual.


Comunități