https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Teste simple care îți arată riscul cardiovascular

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 21 Apr. 2022
Teste simple care îți arată riscul cardiovascular

Ce este riscul cardiovascular?

Riscul cardiovascular se defineşte ca fiind probabilitatea de a dezvolta un infarct de miocard sau un accident vascular cerebral într-o perioadă definită de timp, luând în consideraţie mai mulţi factori de risc în mod simultan.

Iată care sunt analizele sunt necesare pentru evalurea riscului cardiovascular:

Profilul lipic

Este un grup de analize frecvent utilizat în evaluările medicale periodice, și cuprinde: colesterol total, LDL cholesterol, HDL colesterol și trigliceride.

Markeri de inflamație vasculară

Cercetările recente au evidențiat că la persoanele aparent sănătoase, cu nivel scăzut al LDL colesterolului, riscul cardiovascular este în continuare crescut în prezența markerilor de inflamație.

Dintre factorii inflamatori și protrombotici, cei mai importanți în evaluarea riscului cardiovascular sunt:

Proteina C reactivă

Din numărul mare de markeri inflamatori, proteina C reactivă prezintă cea mai puternică asociere cu evenimentele cardiovasculare. În prezent, este considerată un marker al inflamației vasculare. Proteina C reactivă are rol predictiv atât pentru bolile coronariene și vasculare, cât și pentru dezvoltarea diabetului zaharat.

Fibrinogenul este un factor protrombotic important, asociat cu boala coronariană. Nivelul înalt de fibrinogen este semnificativ asociat cu riscul cardiovascular, independent de profilul lipidic (nivelul de colesterol și trigliceride serice).

Homocisteina este un alt test important. Nivelul crescut de homocisteină în sânge se asociază cu un risc crescut de ateroscleroză și boli cardiovasculare. Are cauze genetice, dar s-a descris și asocierea cu un consum crescut de carne, cu deficitul de acid folic și vitaminele B6 și B12, sau cu alte afecțiuni precum hipotiroidie și insuficiență renală.

Lipoproteina A este implicată recent în patologia cardiovasculară. Aceasta favorizează ateroscleroza, tromboza și creșterea riscului cardiovascular, în special dacă se asociază cu creșterea LDL colesterolului.  

Troponina I - este nou test de sânge, ce poate indica riscul de atac de cord (infarct miocardic), accident vascular cerebral (AVC), insuficiență cardiacă (IC) sau moarte de cauză cardiovasculară, cu mulți ani înainte de orice semne de boală cardiovasculară. Acest test este foarte sensibil și detectează o enzimă care indică leziuni cardiace precoce.

Dr. Mariana Olingheru

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități