Afecțiuni Afecțiuni

Terapia digitală în boala ficatului gras

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 20 Oct. 2023
Terapia digitală în boala ficatului gras

Prevalența crescută a bolii ficatului gras non-alcoolic (FGNA) este deosebit de îngrijorătoare, deoarece se află în strânsă legătură cu hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 şi obezitatea, în aceea ce se numeşte sindrom metabolic. În plus, nu există tratamente farmaceutice pentru FGNA. Intervenţiile de schimbare a stilului de viaţă cu scopul de a reduce greutatea corporală şi de a menţine pacienţii activi sunt, în acest moment, tratamentul de primă linie în controlul bolii. Din păcate, rezultatele pe termen lung sunt nesatisfăcătoare, mulţi pacienţi neglijând recomandările medicului curant.

Cercetări recente realizate de medici de la institute de hepatologie şi boli metabolice din Germania, Statele Unite ale Americii şi China au concluzionat că instrumentele de terapie digitală pot susţine adeziunea pacienţilor la recomandările medicilor şi pot produce rezultate pozitive în controlul bolii. Acestea vizează reducerea greutăţii corporale, a trigliceridelor şi a citolizei hepatice, concomitent cu creşterea performanţei fizice.

Ce este terapia digitală

Terapiile digitale oferă pacienților intervenții terapeutice prin intermediul aplicaţiilor mobile sau a site-urilor web, realizate de echipe de medici, terapeuţi, psihologi şi programatori, bazate pe dovezi ştiinţifice şi pe expertiza celor implicaţi pentru a trata, gestiona sau preveni o boală sau tulburare. Acestea sunt utilizate independent sau împreună cu alte terapii pentru a optimiza îngrijirea pacientului și rezultatele tratamentelor. În România, accesul la terapiile digitale este încă limitat, din cauza lipsei de fonduri pentru cercetare şi dezvoltarea de programe web, însă pacienţii au acces la aplicaţii mobile disponibile pe dispozitive de tip smartphone, tablete sau computer.

Cum pot ajuta terapiile digitale pacienţii cu boala FGNA

Instrumentele digitale depășesc deficiențele tratamentului tradițional, oferind pacienților îndrumări personalizate privind stilul de viață, modalităţi de monitorizare și management al evoluţiei stării de sănătate şi de complianţă la recomandările medicului, în timp real. Acestea oferă, de la distanță, un impuls motivaţional de a urma tratamentul, prin strategii multidisciplinare și distractive de gestionare a greutăţii corporale, module de contact pacient-medic sau integrarea în comunităţi de pacienţi ce urmăresc aceleaşi obiective. 

Pacienţii din România au acces la aplicaţii mobile pentru monitorizarea paşilor, a activităţii fizice şi a greutăţiii corporale, dar şi aplicaţii dedicate unei alimentaţii sănătoase care include opţiuni de calcul al caloriilor din alimentele consumate şi de elaborare a unor diete personalizate.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități