https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Sindromul metabolic

08 Mar. 2017
Sindromul metabolic

Din asa-numitul „cvartet fatal" sau sindromul metabolic (cunoscut si ca: sindromul Reavan sau sindromul X) face parte si aparitia concomitenta a supraponderabilitatii, a tulburarilor metabolice, a hipertensiunii arteriale si a rezistentei la insulina.  

Aspectul periculos al sindromului metabolic: fiecare afectiune in sine reprezinta un risc de dezvoltare a unei afectiuni vasculare severe. Cand insa aceste afectiuni apar in combinatie, riscul se amplifica. „Cvartetul fatal" reprezinta factorul cu cel mai mare risc pentru complicatiile arterosclerotice si prin urmare a bolilor vasculare grave.

 

Vorbim de „cvartetul fatal" atunci cand pacientul sufera de cel putin trei din cele patru afectiuni enumerate. Problema: toate aceste afectiuni evolueaza fara dureri si simptome acute, astfel ca de cele mai multe ori pacientii se adreseaza medicului atunci cand fazele bolii sunt deja avansate, cand daunele provocate sunt deja iremediabile. Pacientii cu sindrom metabolic si pacienti cu risc inalt. Diabeticii sunt expui aceluiasi risc de a deceda in urma unui infarct ca si pacientii care au suferit deja un infarct.

 

Sindromul metabolic: problematica identificarii

O alta problema: evolutia componentelor separate care formeaza sindromul metabolic difera in functie de timp. Astfel, deseori este evaluata numai afectiunea in sine fara a lua in considerare pericolul cumulat al tuturor afectiunilor. De asemenea: odata detectata o afectiune, vasele sangvine sunt deja afectate semnificativ. Astfel, se observa mereu doar varful aisbergului. Spre exemplu: diabetul de tip 2 si boala coronariana apar de cele mai multe ori mai tarziu.

 

Sindromul metabolic si cauzele sale

Cea mai importanta cauza a arterosclerozei, pe langa hipertensiune este si predispozitia genetica, dar si alimentatia nepotrivita, sedentarismul, fumatul, exesul de alcool, obezitatea si tulburarile metabolice asociate, cum ar fi, rezistenta crescuta la insulina si prediabetul. Este foarte importanta detectarea la timp a afectiunilor si tratarea lor pe masura dar si schimbarea adecvata a stilului de viata.

 

Definitia sindromului metabolic potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii

  • Obezitate: > 88 cm circumferinta taliei la femei, >102 cm circumferinta taliei la barbati
  • Colesterol HDL: < 50 mg% femei, < 40 mg% barbati
  • Trigliceride > 150 mg%
  • Tensiune arteriala > 130/85 mmHg
  • Glicemie  > 110 mg%

Comunități