https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Simptome precoce în boala Parkinson

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 31 Oct. 2023
Simptome precoce în boala Parkinson

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă produsă de pierderi progresive ale celulelor nervoase. Sunt predispuse îndeosebi persoanele peste 60 de ani, cele care au în familie o rudă cu această afecțiune, care au un nivel scăzut al dopaminei în mod constant și care sunt expuse pe termen lung la anumite substanțe toxice. Simptomele pot fi motorii sau non-motorii, cei care le experimentează pe ultimele având o degradare mai accentuată.

Iată câteva simptome precoce care anunță instalarea acestei afecțiuni:

  1. Tulburări ale somnului. Peste 75% din persoanele cu boala Parkinson suferă de insomnie cauzată de simptome precum dureri corporale, tremur, rigiditate sau sindromul picioarelor neliniștite.
  2. Tremur al membrelor. Primele semne de tremur apar la degetele de la mâini – și pot fi recunoscute prin faptul că seamănă cu gestul de a rula o bilă de plastilină între arătător și degetul mare. Tremurul se extinde treptat de-a lungul brațului și piciorului pe partea de corp afectată și nu este vindecabil, însă poate fi gestionat prin medicație și prin adaptarea instrumentelor pe care persoana le folosește pentru a se hrăni sau a se îngriji.
  3. Pierderea mirosului. În cazul bolii Parkinson, hiposomia este graduală și se manifestă uneori chiar cu zeci de ani înainte de diagnosticarea bolii. Dacă observați că simțul mirosului a scăzut progresiv, cereți din timp investigații medicale.
  4. Schimbarea scrisului. Atunci când funcțiile motorii sunt afectate, expresia grafică a persoanei se modifică – scrisul devine mai nesigur, literele se micșorează pe măsură ce persoana bolnavă scrie – ca și cum forța de apăsare și control slăbește.
  5. Bradichinezie. Aceasta reprezintă încetinirea ritmului: mersul devine mai lent, sarcinile uzuale durează mai mult.
  6. Inexpresivitate facială, cauzată de rigidizarea musculară. Aspectul de mască al feței produce altor persoane dificultăți în a discerne corect emoțiile sau intențiile, afectând calitatea comunicării.
  7. Nevoi de excreție accentuate, cauzate de vezica hiperactivă sau de probleme intestinale. Persoanele cu Parkinson pot suferi, în timp, de incontinență, având nevoie frecventă de a utiliza toaleta, chiar și de mai multe ori pe noapte.
  8. Schimbări ale vocii. Persoanele din jur pot remarca faptul că vocea sună diferit, este slăbită și nu își mai revine, fapt care nu poate fi explicat printr-o afecțiune respiratorie anterioară.
  9. Alte simptome non-motorii, precum anxietate, depresie, dificultăți de concentrare și fatigabilitate. Persoanele cu debut al bolii Parkinson pot experimenta astfel de simptome, care, prin medicație corespunzătoare, pot fi ținute sub control.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități