https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Sforăitul – cauze și remedii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 06 Oct. 2023
Sforăitul – cauze  și remedii

Sforăitul poate fi un perturbator al somnului, atât pentru cei care sforăie, cât şi pentru parteneri. De câte ori nu s-a întâmplat să fiţi treziţi de zgomotul gutural al sforăitului partenerului? Acest sindrom este foarte întâlnit la bărbaţi, peste 40% dintre ei fiind afectaţi direct şi aproximativ 28% dintre femei sforăind.

Sforăitul apare atunci când aerul nu poate trece normal prin căile respiratorii, în timpul somnului. Când căile respiratorii sunt îngustate sau parțial blocate, respirația determină o vibraţie a ţesuturilor, rezultând sunetul specific. Aproape toată lumea sforăie ocazional, fie din cauze anatomice, fie din cauza poziţiei în somn sau a obiceiurilor de viaţă.

Cauzele sforăitului

Apneea obstructivă în somn (AOS) constă în întreruperi repetate ale respiraţiei, datorate colapsului parţial sau total al căilor aeriene în timpul somnului. Acest sindrom determină reluări zgomotoase ale respiraţiei şi sforăit puternic. În acelaşi timp, AOS cauzează treziri nocturne, scăderea calităţii somnului, oboseală în timpul zilei, depresie, hipertensiune arterială şi probleme cardiace.

Greutatea corporală excesivă se reflectă şi în acumularea de grăsime la nivelul gâtului, îngustarea căilor respiratorii şi sforăit. Dar şi oamenii cu un index normal al masei corporale pot sforăi.

Consumul de alcool şi de medicamente cu efect miorelaxant şi sedativ provoacă sforăitul prin relaxarea mușchilor feţei şi ai gâtului. De asemenea, fumatul contribuie la inflamarea şi îngustarea căilor respiratorii.

Anomaliile anatomice precum deviaţia de sept, dar şi congestia nazală împiedică procesul normal de respiraţie pe nas. Acestea pot fi accentuate şi de poziţia în somn: pe spate, cu faţa în sus.

Remedii şi soluţii antisforăit

Dacă suspectaţi că aţi putea suferi de deviaţie de sept sau AOS, mergeţi la medic. Vor fi necesare o serie de investigaţii şi o monitorizare a somnului la domiciliu, iar medicul poate oferi inclusiv soluţii chirurgicale. Iar dacă greutatea corporală este o problemă, încercaţi să scăpaţi de kilogramele în plus şi urmăriţi efectele.

Persoanele care urmează anumite tratamente medicamentoase ce pot determina sforăit vor administra medicamentele cu câteva ore înainte de somn. La fel, nu consumaţi alcool înainte de a vă culca şi renunţati la fumat.

Congestia nazală poate fi cauzată de o infecţie respiratorie, rinită cronică sau alergică. Utilizaţi decongestionante nazale adecvate situaţiei, pentru ameliorarea congestiei şi a sforăitului.

Schimbaţi poziţia în somn, încercând să dormiţi pe o parte. Puteţi utiliza perne speciale pentru somnul pe o parte sau alte dispozitive existente în farmacii: dopuri, cleme sau benzi nazale antisforăit.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități