https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Rezistența la antibiotice

Adina Dagău
de Adina Dagău
farmacist | 24 Mar. 2023
Rezistența la antibiotice

Peste 35.000 de decese pe an (conform European Centre for Disease Prevention and Control) sunt cauzate de infecții cu agenți patogeni rezistenți la antibiotice. Un alt aspect îngrijorător este și creșterea numărului de infecții cauzate de bacterii rezistente la antibioticele de ultimă linie (de rezervă), acest lucru având multiple consecințe, de la dificultăți în tratarea infecțiilor minore și până la efectuarea intervențiilor chirurgicale.

Ce sunt antibioticele

Antibioticele sunt substanțe naturale sau de sinteză care au o toxicitate selectivă pentru bacterii și care sunt utilizate împotriva infecțiilor cauzate de acestea.Tratamentul cu antibiotice se poate prescrie curativ, pentru o paletă largă de infecții, precum și profilactic în cazul intervențiilor chirurgicale.

Pentru eliminarea infecției din organism este foarte importantă respectarea de către pacient a recomandărilor legate de administrare, asocierea cu alte medicamente sau alimente și băuturi, precum și respectarea duratei tratamentului. Una dintre cele mai frecvente greșeli în antibioterapie este scurtarea duratei de tratament de către pacient, după ameliorarea simptomelor.

Rezistența la antibiotice și metode de combatere

Rezistența microbiană este capacitatea microorganismelor patogene de a se menține în stare activă și de a se multiplica în prezența antibioticelor. Aceasta reprezintă o problemă de sănătate publică.

Chiar dacă rezistența la antibiotice apare în mod natural în procesul evolutiv al bacteriilor, există o multitudine de factori care accelerează acest proces: 

  • Prescrierea excesivă sau nejustificată a antibioticelor;
  • Eșecul antibioterapiei;
  • Automedicația.

Responsabilitatea în ceea ce privește utilizarea rațională a antibioticelor revine atât profesioniștilor din domeniul sănătății, cât și pacientului.

  • Medici - Inițierea antibioterapiei în mod justificat și cu mai multă reținere. 
  • Farmaciști - Informarea pacientului cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor, în scopul creșterii complianței la tratament.
  • Pacienți - Respectarea întocmai a tuturor indicațiilor primite de la medic și de la farmacist. 
     

Comunități