Recuperarea după infarct miocardic

Recuperarea după infarct miocardic

Infarctul miocardic reprezintă o urgenţă medicală. Cu cât intervenţia medicală este mai rapidă, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari, iar persoana îşi poate relua într-o mai mare măsură activităţile cotidiene. Este necesar ca timpul scurs după infarct să fie de maximum 4 ore, iar miocardul să poată fi salvat într-un procent semnificativ. 

În plus, perioada post-infarct este foarte importantă din punct de vedere al procesului de reabilitare cardiovasculară, ce are ca scop prevenirea unui nou accident coronarian, precum şi înţelegerea afecţiunii, aderenţa la tratament şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului. 

Recuperare după infarct miocardic

Etapa I – constă în demararea tratamentului medicamentos cu scopul de a susţine funcţionarea inimii, odihnă şi exerciţii uşoare la pat, urmate de câteva zile cu plimbări pe coridor, urcare şi coborâre de 1-2 etaje, cu susţinere şi sub supravegherea personalului medical. Etapa I durează din momentul internării post-infarct până la 5-7 zile, fiind urmată de activităţi uşoare la domiciliu şi un regim strict de viaţă.

Etapa II – începe după externare şi constă în urmarea unui program de exerciţii fizice coordonate de un fizioterapeut, tratament medicamentos, consiliere psihoterapeutică pentru renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, stabilizarea psiho-emoţională a pacientului precum şi consiliere nutriţională. În această etapă, ce poate ţine până la 12 săptămâni, pacientul va învăţa şi va adera la un stil de viaţă sănătos: fără fumat, cu consum redus de alcool, sare, grăsimi saturate de origine animală, o dietă bogată în fructe, legume, nuci şi sâmburi bogaţi în nutrienţi ce susţin funcţia cardiacă, precum şi un program consolidat de antrenamente şi exerciţii fizice adaptate condiţiei sale.

Etapa III – constă în integrarea noilor ritualuri şi a dietei în stilul de viaţă. Această etapă are drept scop îmbunătăţirea funcţiei cardiace şi menţinerea capacităţii de efort. Se vor efectua exerciţii uşoare precum mers pe jos, alergare uşoară, antrenamente aerobice. De asemenea, se va menţine o dietă de tip mediteranean şi se va continua tratamentul medicamentos, alături de odihnă.         

Pe parcursul celor 3 etape de recuperare, persoanele care sunt în recuperare după un infarct miocardic se află sub observaţia medicului curant. Acesta efectuează teste, examene clinice şi monitorizări ale activităţii cardiovasculare, precum şi cardiopulmonare, cu scopul de a stabili clasa de risc şi de a urmări evoluţia reabilitării. Este esenţială susţinerea pacientului pentru a redeveni independent şi a putea continua activităţile cotidiene, cu adaptarea acestora la noua sa condiţie medicală.

Produse
Articole similare
Hipertensiunea arterială și canicula
Dr. Mariana OLINGHERUMedic specialist Medicină de familieCompetență în Apifitoterapie, Acupunctură ș...
Citeste
Depasirea problemelor sistemului circulator in anotimul primaverii
Astenia de pimavara este deseori cauzata de probleme ale sistemului circulator. Iarna ne-a transform...
Citeste
Tensiune scăzută (hipotensiune)
Hipotensiunea, tensiunea arterială scăzută nu reprezintă o afecțiune în sine. O vorbă populară spune...
Citeste
ABC-ul pentru o inima sanatoasa
Numarul studiilor care demonstreaza efectul benefic asupra inimii pe care il are scaderea in greutat...
Citeste
Tahicardia
Tahicardia reprezintă un ritm crescut al bătăilor inimii. În mod normal, inima ar trebui să înregist...
Citeste
Ce sunt anticoagulantele?
Anticoagulantele sunt substanțe active care inhibă coagularea sângelui. În categoria anticoagulantel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă