Alege farmacia

Raul de miscare si raul de inaltime

Raul de miscare si raul de inaltime

Vacanţele, concediile sau chiar deplasările în interes de serviciu pot reprezenta, pentru multe persoane, un motiv de îngrijorare. Cauza este răul de mişcare ce apare în maşină, avion sau pe vapor. Un alt tip afecţiune este răul de înălţime, manifestat la unele persoane atunci când se deplasează la o altitudine mare mult prea repede.

Vestea bună este că, pentru ambele tipuri de rău, există o serie de soluții, atât farmacologice, cât şi naturale. Întotdeauna începeţi administrarea remediilor înaintea călătoriei, pentru a încerca să preveniţi apariţia simptomelor.

Mecanisme şi simptome

Răul de mişcare apare atunci când urechea internă şi ochii transmit creierului informaţii discordante referitoare la mişcarea corpului. Creierul devine confuz şi determină: ameţeală, paloare, greaţă şi vărsături, dureri de cap şi abdominale, salivare şi transpiraţie excesivă, paloare. Copiii până la 12 ani, femeile şi vârstnicii sunt cei mai predispuşi.

Răul de înălţime apare din cauza concentraţiei scăzute de oxigen de la altitudini foarte mari, pentru care organismul nu este pregătit. Creierul este privat de oxigen şi apar durerea de cap, ameţeli, tulburări de somn, oboseală accentuată, greaţă şi vărsături.

La scurt timp după oprirea vehiculului sau după coborâre, simptomele se ameliorează, acestea putând dura, însă chiar şi până la 3 zile.


Tratament pentru răul de mişcare

- Cu câteva zile înaintea călătoriei cumpăraţi din farmacii tablete sau acadele cu extract de ghimbir şi vitamine, uleiuri esenţiale şi extracte din plante, medicamente homeopate sau comprimate, plasturi şi chiar supozitoare antiemetice şi urmaţi indicaţiile farmacistului.

- Înaintea călătoriei luaţi o gustare uşoară, fără grăsimi, nu plecaţi la drum cu stomacul gol.

- În timpul călătoriei: menţineţi contactul vizual cu exteriorul (evitaţi cititul, utilizarea dispozitivelor electronice sau rotirea trupului către scaunele din spate), păstraţi aerul curat şi proaspăt în vehicul (fără odorizante sau parfumuri, fum de ţigară, mâncare cu miros puternic), alegeţi gustări uşoare, fără miros (fructe, legume tari, biscuiţi, sticks), încercaţi guma de mestecat.

- Stilul de condus trebuie să fie unul constant, fără frâne şi viraje bruşte, cu timp alocat opririlor.


Tratament pentru răul de înălţime

- Înainte de ascensiune urmaţi câteva zile de tratament cu medicamentele specific prescrise de medic sau recomandate de farmacist, pentru a preveni simptomele amintite.

- În timpul ascensiunii, urcarea trebuie să fie treptată, cu opriri pentru acomodarea cu nivelul scăzut de oxigen, hidratarea constantă, dieta uşoară şi administrarea de analgezice pentru eventuale dureri de cap.

- În cazul simptomelor severe se recomandă coborârea.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă