https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Poluarea si efectele asupra sanatatii cardiovasculare

17 Jun. 2020
Poluarea si efectele asupra sanatatii cardiovasculare

Poluarea atmosferică din marile oraşe ale lumii, mult mai ridicată decât limitele impuse de Organizația Mondială a Sănătății, afectează în mod diferit oamenii, în funcție de vârstă, sex sau mediu de rezidență ori de lucru. Incidența de afecțiuni cardiovasculare şi de diabet devine din ce în ce mai acută în rândul populației generale, iar copiii au un risc crescut de obezitate şi de boli pulmonare.

Poluarea şi atacul vascular cerebral

Cercetări recente, realizate la nivel mondial, au indicat o corelație alarmantă între incidența de atac vascular cerebral şi nivelul de poluare. Aproximativ 30% dintre cazurile de dizabilități asociate AVC sunt provocate de mediul poluat, procentul fiind mai mare în țările în curs de dezvoltare. Profesori din cadrul universităților din Canada şi Iran accentuează problematica globală a poluării, ce depăşeşte limitele urbane, pe fondul curenților de aer care transportă particulele pe mari distanțe.

Poluarea şi afecțiunile cardiovasculare

Studii recente, realizate pe un număr extins de participanți şi de probe prelevate după diferite perioade de expunere la poluanți atmosferici, au demonstrat că expunerea îndelungată la particule de tip PM (particule de suspensie, extrem de mici şi uşor inhalabile) în ultimele 3 luni a fost asociată cu o creștere a factorilor de risc ai bolilor de inimă. Mai exact, ei au descoperit că cei cu expunere la PM mai mare au avut valori înalte ale nivelului de glucoză din sânge, a nivelului de colesterol LDL („rău”) și a nivelurilor de trigliceride. Mai mult, expunerea la poluare a fost asociată cu niveluri mai scăzute de colesterol HDL („bun”).

Poluarea influențează obezitatea?

Cel mai frecvent, nivelul înalt de poluare corelează pozitiv cu riscul de supraponderabilitate şi obezitate la adulți, spre deosebire de un nivel mediu sau scăzut al poluării. Studii realizate în Spania şi China privind expunerea copiilor cu vârste între 7 şi 14 ani la valori ridicate de poluare au demonstrat creşterea riscului de obezitate în 30 % dintre cazuri. Mai mult decât atât, mediul extrem de poluat din oraşele chineze şi prevalența unui index de masă corporală ridicat, cresc riscul de a dezvolta boli pulmonare în special în cazul fetelor şi copiilor mai mari, expuşi în mod natural nivelurilor ridicate de poluare.

Sugestii şi concluzii

Nivelul de oxigen necesar corpului uman este influențat de tipul de activitate fizică desfăşurată. Toxicitatea particulelor poluante produce inflamație cronică a țesuturilor, perturbând metabolismul şi funcțiile regulatoare ale organelor şi glandelor endocrine. Aşadar, evitați activitați fizice de tipul ciclismului sau joggingului la ore de vârf, chiar şi doar în apropierea şoselelor aglomerate.

Comunități