Alege farmacia

Poluarea aerului creste riscul de diabet

Poluarea aerului creste riscul de diabet

Efectele devastatoare ale poluării atmosferice asupra sistemului respirator şi cardiovascular sunt cunoscute şi dezbătute frecvent în mass-media de specialitate şi nu numai. Particulele în suspensie și gazele nocive din aer afectează, însă, şi alte organe şi funcții vitale ale organismului. Cei mai afectați de poluare sunt copiii, bătrânii și persoanele care lucrează în aer liber, în zonele poluate.

Poluarea şi diabetul

Studii recente au evidențiat modul în care poluarea aerului, în special cu particule în suspensie, influențează şi producerea insulinei, crescând riscul de apariție a diabetului. Particulele PM10 şi PM2.5, extrem de mici, sub formă solidă şi lichidă, provin din arderi, trafic rutier, polenuri, reziduuri şi particule de sol, şi pot pătrunde în căile respiratorii, ajungând în plămani, iar de acolo, în sânge. Un studiu longitudinal, realizat pe 1 729 108 de participanți din Statele Unite ale Americii, timp de peste 8 ani, şi publicat în anul 2018 în revista „The Lancet” demonstrează riscurile expunerii pe termen lung la poluanți de tipul PM2.5 în declanşarea diabetului, precum şi un risc de mortalitate crescut. De asemenea, nivelul de concentrație a particulelor influențează substanțial riscul de diabet. Doar în anul 2016, poluarea a provocat aproximativ 3,2 milioane de cazuri de diabet, 14% din totalul la nivel mondial, și aproximativ 8,2 milioane de ani de viață sănătoși au fost pierduți. Numărul de cazuri variază considerabil în funcție de aria geografică, cu accente în țările mai puțin dezvoltate.

Microbiomul intestinal şi diabetul

Cercetări suplimentare denotă agresivitatea particulelor de poluanți PM 2,5 şi PM1 asupra florei intestinale, a microbiomului. Un studiu publicat în revista „Environment International” în anul 2019, realizat în China, demonstrează modul în care flora intestinală acționează asupra particulelor în suspensie, ce pătrund în organism, protejând intestinele şi crescând sensibilitatea la insulină. Cercetătorii au descoperit faptul că anumite clase de bacterii mediază parțial efectele toxice ale poluării în dezvoltarea diabetului. Pe de altă parte, poluarea atmosferică afectează microbiomul, ceea ce conduce la îngrădirea funcției protective a bacteriilor intestinale şi la riscul crescut de diabet.

Expunerea îndelungată la poluare produce dezechilibre majore în organismul uman, provocând boli grave, ale căror factori de risc ar putea fi controlați în condiții atmosferice favorabile. Schimbarea mediului de lucru sau a domiciliului pot fi dificile, însă este extrem de important ca, periodic, să petreceți timp în aer curat, în stațiuni balneoclimaterice, la munte ori la malul mării şi să aveți o alimentație sănătoasă, bogată în prebiotice, care hrănesc microbiomul.

 

Produse
Articole similare
Sport si diabet
Industrializarea, confortul, kilogramele in plus si lipsa miscarii sunt responsabile pentru extinder...
Citeste
Diabet: cauze și simptome
Prevalența diabetului zaharat cunoaște o creștere alarmantă în majoritatea țărilor. În anul 2003, nu...
Citeste
10 sfaturi pentru scăderea glicemiei
Un nivel ridicat al glicemiei indică, de regulă, prezența diabetului. În cele mai multe cazuri, pers...
Citeste
Gustari fara zahar pentru persoanele diabetice
Persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa fie foarte atente la hrana pe care o consuma. O...
Citeste
Ingrijirea pielii diabeticilor
Majoritatea diabeticilor sufera de probleme ale pielii. De cele mai multe ori piele este uscata, ros...
Citeste
Diabetul și consumul de alcool
Atunci când sărbătorim o ocazie importantă, cei mai mulți dintre noi servim și un pahar de vin, de b...
Citeste
Comandă