https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Orhita sau inflamația testiculelor – complicații posibile

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 29 Dec. 2023
Orhita sau inflamația testiculelor – complicații posibile

Orhita este inflamația unuia sau a ambelor testicule. Această afecțiune apare, de obicei, din cauza unei infecții bacteriene sau virale (precum virusul oreionului), inclusiv infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. Orhita poate duce la inflamarea, durerea și sensibilitatea testiculelor, stare de rău, adesea însoțită de febră.

Complicaţii în cazul orhitei netratate

Există o serie de complicaţii, ce pot apărea dacă orhita este netratată, cu consecințe pe termen lung, ducând la atrofie testiculară sau infertilitate. Acestea sunt:

  • Abces testicular: țesutul inflamat din testicul se poate infecta și poate forma un abces, care determină creșterea durerii, umflarea și un risc mai mare de răspândire a infecției în sânge şi în ţesuturile adiacente.
  • Epididimita: răspândirea orhitei la epididim, un tub spiralat situat în spatele testiculelor, care stochează și transportă spermatozoizii. Aceasta poate duce la dureri suplimentare, inflamații și alte complicații.
  • Orhita cronică: netratată, orhita poate deveni o afecțiune cronică, provocând disconfort continuu, durere și inflamație la nivelul testiculelor. Pe termen lung, aceasta determină deteriorarea funcţiilor testiculare şi o potențială infertilitate.
  • Infecție sistemică: în cazurile severe, infecția care provoacă orhită se poate răspândi în alte părți ale corpului, ducând la o infecție sistemică. Acest lucru poate duce la probleme de sănătate mai grave și necesită îngrijiri medicale imediate.

Când trebuie să mergeţi la medic

Orhita este diagnosticată şi tratată de un urolog, medicul specializat în afecțiunile legate de tractul urinar masculin și feminin și de sistemul reproducător masculin. Dacă nu puteți consulta imediat un urolog, puteți solicita un consult la medicul de familie, care vă poate oferi evaluarea inițială și trimiterea, dacă este necesar.

Majoritatea cazurilor de orhită sunt acute – aşadar, dacă simțiţi durere bruscă și intensă la unul sau ambele testicule, inflamaţie, schimbarea culorii şi senzaţie de greutate la nivel testicular, durere la micţiune, febră, greaţă şi stare de rău, mergeţi la medic. De asemenea, este posibil să observaţi urme de sânge în spermă, secreţii ale penisului şi durere apărută în timpul actului sexual.

Diagnosticul orhitei include un examen clinic, analize de sânge şi urină, posibil o ecografie şi un examen rectal pentru a evalua sănătatea prostatei. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice, igiena locală foarte bună, abstinenţă sau utilizarea prezervativului până la finalul tratamentului şi dispariţia simptomelor, inclusiv la partenerul sexual, şi poate dura între 1 şi 3 săptămâni.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități