https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Operațiile pe cord au șanse mai mari de reușită dacă sunt efectuate după-masă

06 Nov. 2017
Operațiile pe cord au șanse mai mari de reușită dacă sunt efectuate după-masă

Operațiile pe cord au o rată de succes mai mare dacă sunt efectuate după-masă: această descoperire a fost publicată în revista britanică de specialitate "The Lancet" . Astfel, riscul apariției complicațiilor severe este cu jumătate mai mic în cazul pacienților care sunt operați după-masă. Cercetătorii sunt de părere că acest fapt se datorează bioritmului uman. 

"Ora zilei, ceasul interior și ritmul cardiac influențează reacția unui pacient la operația pe cord", declara Bart Staels din cadrul Clinicii Universitare Lille, Franța, care a participat la acest studiu. Se pare că riscul apariției complicațiilor poate să scadă de la 18,1 procente la 9,4 procente.

Legătura se datorează unei proteine numită Rev-erb alpha, care este prezentă în organism într-o concentrație mai mare în timpul dimineții. Testele efectuate pe șoarecii de laborator au demonstrat că organismul face față mai greu tulburărilor de circulație, așa-numitele ischemii, în timpul dimineții. Dat fiind faptul că în timpul unei operații cordul încetează temporar să mai pompeze sânge, operațiile efectuate dimineața cresc riscul atacurilor cerebrale și a altor complicații majore.

Potrivit cardiologilor implicați în studiu, operațiile pe cord ar trebui programate după-masă, în ciuda dificultăților logistice care ar putea să apară. Alternativ, s-ar putea încerca dezvoltarea unui medicament care să limiteze acțiunea proteinei respective.

Pentru studiul desfășurat de cercetătorii din Lille, au fost implicați aproximativ 600 de pacienți. Potrivit oamenilor de știință, sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea rezultatelor acestui studiu preliminar. În plus, autorii studiului recomandă strângerea mai multor date științifice referitoare la pacienții de risc, pentru rezultate mai bune ale operațiilor pe cord.

Comunități