Ochiul - oglinda sanatatii vasculare

Ochiul - oglinda sanatatii vasculare

Cercetӑrile au demonstrat că vasele de sânge din retină sunt o imagine în oglindă a vaselor mici de sânge din tot corpul. Examinarea retinei poate oferi astfel informații foarte valoroase despre sănătatea vasculară a întregului organism.

Retina și afecțiunile vasculare

Multe afecţiuni vasculare precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau nivelul crescut al colesterolului avanseazӑ lent, fӑrӑ simptome şi afecteazӑ vasele de sânge din tot corpul, inclusiv ale inimii și ale creierului, ducând la complicații grave precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau demența vasculară.

Cercetӑrile au demonstrat cӑ vascularizația ochiului are caracteristici comune cu vascularizația organelor vitale - inimă și creier – conexiuni ce pot facilita diagnosticarea şi tratamentul precoce a unor patologii vasculare prin simpla examinare a retinei.

Există o interacțiune între factorii de risc cardiovascular, bolile cardiovasculare și existenţa ori progresia unor afecțiuni oftalmologice. În timp ce hipertensiunea arterialӑ (HTA) crește riscul de infarct sau chiar de demenţӑ vascularӑ, hipotensiunea și fluctuațiile crescute ale tensiunii arteriale sunt factori de risc pentru glaucom, iar modificări vasculare ale retinei pot fi un semnal de alarmӑ, la rândul lor, pentru evenimentele cardiovasculare.

Examenul fundului de ochi și sӑnӑtatea creierului

Afectarea circulaţiei sangvine a creierului este una dintre principalele cauze ale insuficienței cognitive, ce duce cӑtre degenerare neurologicӑ, declin cognitiv şi demenţӑ.

Investigaţiile neurologice confirmӑ existenţa unei patologii sistemice sau cerebrale vasculare, ce afectează circuitele cerebrale implicate în gândire şi comportament, însӑ acestea sunt dificil de efectuat ca screening de rutinӑ. Analiza vasculară a retinei, o investigaţie oftalmologicӑ clasicӑ, poate fi utilizatӑ ca alternativӑ pentru accesul la informaţii despre sӑnӑtatea vascularӑ cerebralӑ.

La persoanele în vârstă, cu diabet zaharat sau hipertensiune arterială, deteriorarea retinei poate fi legată de probleme de memorie și alte afecțiuni cognitive. Examinarea de rutină a retinei poate oferi indicii asupra declinului cognitiv la acești pacienți.

Aceste corelații sunt deosebit de importante pentru depistarea precoce a afectării vasculare a unor organe mai greu de examinat, cum sunt creierul și inima.

Examenul fundului de ochi trebuie să facă parte din examinarea periodică a persoanelor care suferă de hipertensiune și diabet zaharat.

Produse
Articole similare
Hipertensiunea arterială și canicula
Dr. Mariana OLINGHERUMedic specialist Medicină de familieCompetență în Apifitoterapie, Acupunctură ș...
Citeste
Depasirea problemelor sistemului circulator in anotimul primaverii
Astenia de pimavara este deseori cauzata de probleme ale sistemului circulator. Iarna ne-a transform...
Citeste
Tensiune scăzută (hipotensiune)
Hipotensiunea, tensiunea arterială scăzută nu reprezintă o afecțiune în sine. O vorbă populară spune...
Citeste
ABC-ul pentru o inima sanatoasa
Numarul studiilor care demonstreaza efectul benefic asupra inimii pe care il are scaderea in greutat...
Citeste
Tahicardia
Tahicardia reprezintă un ritm crescut al bătăilor inimii. În mod normal, inima ar trebui să înregist...
Citeste
Ce sunt anticoagulantele?
Anticoagulantele sunt substanțe active care inhibă coagularea sângelui. În categoria anticoagulantel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă