https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Nefropatia diabetică – diabetul și rinichii

24 Jul. 2017
Nefropatia diabetică – diabetul și rinichii

Rinichii joacă funcții importante în organismul nostru. Elimină din organism toxinele rezultate în urma metabolismului, controlează nivelul de lichide și electroliți din organism, cantitatea și alcătuirea sângelui cât și tensiunea arterială. În plus, rinichii asigură că în sânge este întotdeauna prezentă cantitatea necesară de celule roșii. Rolul de filtrare pe care îl joacă rinichii se desfășoară în doi pași: sângele este mai întâi filtrat în corpusculii renali. Prin porii fini ai corpusculilor renali trec și alte substanțe necesare organismului. De aceea, este necesar un al doilea pas, care constă în recuperarea substanțelor necesare organismului.

Cauze și simptome

În cazul diabeticilor, ca urmare a valorilor mari ale glicemiei, respectiv a predispoziției genetice, este posibilă modificarea micilor vase renale. Capacitatea de filtrare a rinichilor scade constant și la fel și capacitatea lor de eliminare a toxinelor. Se ajunge astfel la așa-numita nefropatie diabetică. Iată care sunt factorii care facilitează instalarea nefropatiei diabetice:

  • Hipertonia
  • Control necorespunzător al glicemiei la persoanele cu diabet
  • Diabetul zaharat după o evoluție îndelungată, predispoziție genetică
  • Consum sporit de proteine, valori mari ale grăsimilor din sânge
  • Fumatul

Consecințe: nefropatie diabetică

O persoană din cinci care suferă de diabet, ajunge ca după 10-15 ani de boală să sufere de o problemă renală. Dacă nu este tratată, nefropatia diabetica evoluează în o treime din cazuri în insuficiență renală, iar urmarea constă în dializă. Diabetul reprezintă cea mai frecventă cauză a insuficienței renale cronice, fapt pentru care diabeticii trebuie să acorde o atenție sporită sănătății rinichilor.

Diagnostic: nefropatie diabetică

Diabeticii nu observă imediat instalarea problemelor renale, deoarece nu resimt dureri imediat și nici urina nu are un aspect diferit. Primele semne ale nefropatiei sunt urmele ușoare de proteine în urină, așa numita microalbuminurie (20-200 mg Albumina/Litru în urina de dimineață). Aceasta este cel mai important factor pentru detectarea la timp a unei probleme renale timpurii. Detectarea este posibilă cu ajutorul unor teste speciale, foarte simple. Astfel, în trei zile diferite de-a lungul unei săptămâni este testată urina de dimineață. Pentru diagnosticarea nefropatiei în cel puțin două eșantioane din cele trei, trebuie să se stabilească o concentrație de >20 mg Albumina/Litru. Următorul stadiu este caracterizat de o cantitate mai mare de proteină în uree, așa numita macroalbuminurie. Daca se constată o microalmuninurie constantă (> 300 mg Albumina/24 h Urina), evoluția afecțiunii într-o boală renală poate fi doar încetinită cu medicamente, însă vindecarea nu mai este posibilă!

Terapie și tratament: nefropatie diabetică

Încă din stadiul microalbuminuriei, sunt necesare măsuri terapeutice pentru a preîntâmpina evoluția într-o formă cronică, ireversibilă.

  • Controlul și documentarea microalbuminuriei (la intervale de 3-6 luni) cu ajutorul testelor speciale! În cazul diabeticilor de tip 1, la o perioadă de 5 ani de la debutul diabetului, iar în cazul diabeticilor de tip 2, de la momentul diagnosticării.
  • În cazul diabeticilor cu afecțiuni renale, se va încerca menținerea unei valori cât mai mici a tensiunii arteriale (120/80 mmHg), deoarece cu cât este mai mică tensiunea arterială, cu atât funcționează mai bine rinichii. În aceste cazuri, și-au dovedit eficiența inhibitorii ACE și antagoniștii receptorilor de angiotensină II. Pacienții beneficiază de încetinirea progresului bolii renale dar și se reducerea frecvenței accidentelor vasculare și a infarcturilor. Motivul: tensiunea arterială mare reprezintă unul dintre factorii de risc cei mai importanți pentru bolile de inimă și accidentele vasculare fatale.
  • Reglarea optimă a nivelului glicemiei  și verificarea valorii HbA1c (< 6,5 %).
  • Limitarea consumului de proteine (schimbarea alimentelor bogate în proteine animale cu alimentele cu proteine vegetale).
  • Reducerea greutății corporale reprezintă o măsură terapeutică importantă. Până și o reducere minoră a greutății corporale poate îmbunătăți semnificativ controlul metabolismului și al tensiunii arteriale.

Important: Atenție la pericolele de infecție urinară! Evitarea fumatului și controalele regulate la medicul oftalmolog sunt de asemenea importante.

Afecțiunile renale în cazul pacienților diabetici pot fi prevenite, respectiv tratate dacă sunt respectate măsurile de control (nivel corespunzător al glicemiei, valoare optimă a tensiunii arteriale, controlul microalbuminei)  și un tratament corespunzător. Dacă însă afecțiunile renale sunt descoperite prea tărziu, acestea pot deveni stări ireversibile care sunt urmate, de cele mai multe ori, de insuficiența renală.

Comunități