Afecțiuni Afecțiuni

Mucus în urină – cauze și remedii

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 12 Nov. 2024
Mucus în urină – cauze și remedii

Mucusul este o substanță produsă de corp, în mod normal, cu rolul de protecţie a ţesuturilor şi membranelor fragile, precum şi de a lubrifia, capta şi elimina elemente patogene din organism, cum ar fi bacterii, virusuri sau ciuperci. Tractul urinar produce mucus, prezent în urină, în cantităţi mici.

Analiza de laborator care identifică elementele microscopice existente în urină se numeşte „sediment urinar” şi poate releva prezenţa şi cantitatea de mucus. Uneori, pentru un diagnostic corect, pot fi necesare investigaţii imagistice (ecografii) şi alte analize, întrucât cantităţile mari de mucus pot semnala o posibilă problemă de sănătate, ce necesită un tratament prompt.

Cauze şi remedii pentru prezenţa de mucus în urină

Cauze nonpatologice

Femeile sunt mai predispuse la prezenţa mucusului în urină, din cauze nonpatologice, cum ar fi: menstruaţia, ovulaţia, sarcina sau administrarea de pilule contraceptive. Consumul insuficient de lichide, însă, atât la copii, cât şi la adulţi, indiferent de sex, contribuie la producţia şi prezenţa mucusului în urină. Se recomandă consumul a minim 2 litri de lichide zilnic, sub formă de apă, supă, ceai şi infuzii din plante, cu evitarea excesului de băuturi diuretice: cafea, sucuri îndulcite, alcool.

Afecţiuni ale tractului urinar

Infecţiile bacteriene, bolile cu transmitere sexuală şi candidoza genitală cauzează producţia excesivă de mucus regăsit în urină. Aceste afecţiuni vin cu simptome precum: urinări frecvente însoţite de durere, arsură sau usturime, modificarea culorii şi a consistenţei urinei, prurit local, febră şi stare de rău. Tratamentul va fi stabilit de medic ca urmare a rezultatelor analizelor de sânge, urină şi, deseori, secreţii şi include administrarea de antibiotic, respectiv antifungic, antipiretice şi antiiflamatoare.

Calculii renali provoacă durere în zona lombară, greaţă, sânge şi mucus în urină. Hidratarea optimă şi tratamentul ajută la eliminarea calculilor mici, însă pietrele de mari dimensiuni necesită intervenţii de specialitate pentru mărunţire şi eliminare.

Afecţiuni ale tractului digestiv

Sindromul intestinului iritabil şi colita ulcerativă produc mucus la nivel intestinal. Acesta poate ajunge, prin contagiune, în urină. Simptome precum diaree cu mucus, dureri şi gaze abdominale, respectiv durere rectală, diaree, febră, greaţă şi scădere în greutate pot semnala prezenţa celor două afecţiuni, iar medicul va stabili diagnosticul ca urmare a unui set de investigaţii. Tratamentul include: dietă specială, administrarea de medicamente, antibiotice şi antiiflamatoare pentru colită.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități