
Istoricii medicinii sunt siguri: puternicul faraon Ramses al 2-lea din Egipt suferea la fel ca cei din Palestina din timpul lui Iisus de afectiunea Morbus Bechterew (spondilita anchilozanta), fapt din care reiese ca aceasta nu este o afectiune a civilizatiei, ci o boala ce a chinuit omenirea de peste 4 000 de ani. Si cel mai probabil nu constituie o coincidenta descoperirea unor role din Egiptul antic denumite „Ramesseum V" care contin nu doar formule de incantatii medicale ci si retete impotriva anchilozarii si a deformarilor de coloana.
Sinonim: Spondylitis ankylosans (spondilita anchilozanta)
Boala intitulata dupa neurologul rus Bechterew (1857–1927), mai este cunoscuta si sub nenumarate alte denumiri. Insa chiar si sub sinonimul folosit cel mai frecvent, acela de Spondylitis ankylosans (SPA spondilita anchilozanta), aceasta este foarte putin cunoscuta publicului. Chiar si in prezent, trec de obicei mai multi ani pana la stabilirea diagnosticului. Si aceasta in conditiile in care frecventa bolii este la fel de mare ca si cea a artritei reumatoide, cunoscuta popular ca reumatism. Similar reumatismului, Morbus Bechterew reprezinta o inflamatie cronica a articulatiilor, care afecteaza in principal coloana vertebrala.
Exista suspiciuni ca boala ar fi declansata pe fondul unei susceptibilitati genetice si a efectelor factorilor de mediu care activeaza reactii imunologice. In 95% din cazurile persoanelor afectate, aveam de-a face cu o caracteristica genetica a tesutului (HLA-B27), care este considerata responsabila (care insa este intalnita si in randul persoanelor sanatoase!). Procesele inflamatorii recurente conduc la o deformare lenta dar progresiva a coloanei si la limitarea capacitatii de miscare pana la anchilozarea articulatiilor.
Morbus Bechterew: care sunt persoanele afectate?
Pana de curand, cercetatorii erau de parere ca frecventa imbolnavirilor in randul barbatilor era intre 3-5 ori mai mare decat in randul femeilor. Studiile mai noi au aratat insa ca nu exista o diferentiere clara in ceea ce priveste numarul de imbolnaviri intre cele doua sexe. Echipamentele moderne permit in prezent diagnosticarea din timp a acestei boli. Se evalueaza ca o persoana din 100 sufera de aceasta boala care se instaleaza intre 16- 45 de ani.
Morbus Bechterew: Simptomele bolii
Initial se resimt durerile de spate adanci, persistente, mai ales dimineata si in timpul inactivitatii. Acestea se extind in sezut si zona femurala si se accentueaza in timpul tusei sau a stranutului.
Mai rare sunt durerile in alte articulatii, in special in solduri, genunchi si umeri. Semnele timpurii nespecifice sunt oboseala, pierderea in greutate si oscilatiile de stari.
Afectiunea se instaleaza in diferite faze, uneori fiind accentuata de umiditate si racoare. Cu timpul, pozitia coloanei se modifica: Vertebrele lombare se aplatizeaza iar in zona toracica se formeaza o cocoasa. Articulatiile soldurilor si ale genunchilor se indoaie, gatul se intinde. Fapt ce conduce la o schimbare a pozitiei corpului si o reducere a mobilitatii.
Distorsiunea poate fi atat de accentuata incat pacientul nu mai poate privi inainte. Inflamatiile pot afecta si alte articulatii cum ar irisul ochilor (iritita), arterele (Aortita) sau mucoasele tractului intestinal sau uro-genital.
Diagnosticare Morbus Bechterew
Pe langa semnele de boala, dovada caracteristicii HLA-B27 in sange este tipica. Cele mai concludente sunt radiografiile coloane si ale pelvisului din care reies modificarile articulatiilor. In functie de pacienti, pot fi solicitate si alte metode de diagnosticare imagistica, spre exemplu rezonanta magnetica nucleara si scintigrafia.
Tratamentul Morbus Bechterew
Boala nu poate fi vindecata. De aceea, tratamentul se concentreaza pe combaterea durerilor si mentinerea mobilitatii coloanei. Un rol central il ocupa gimnastica medicala. Exercitiile predate de fizioterapeut trebuie practicate zilnic de pacient. In functie de preferintele individuale pot fi folosite si aplicatiile rece /cald.
Durerea cronica poate fi controlata cu analgezice si antiinflamatoare (ex: ibuprofen si diclofenac). In cazul durerilor acute poate fi aplicat cortizon –fie sub forma de tablete sau prin injectare in articulatie de catre un medic. Pot fi obtinute rezultate si prin medicamente care influenteaza sistemul imunitar (ex: Sulfasalazin, methotrexat), insa efectele secundare sunt regula mai puternice.
Incepand din 2003, in anumite cazuri a fost folosit un medicament aprobat recent (Infliximab) sub forma de solutie perfuzabila. Acesta blocheaza un neurotransmitator care declanseaza inflamarea (factor tumoare –necroza). Efectul este foarte bun si pacientii reactioneaza bine, cu toate acestea exista pericolul reactivarii unei eventuale tuberculoze din trecut. Date pe termen lung nu sunt inca disponibile.
In cazul pacientilor cu mobilitate foarte limitata, interventia chirurgicala ar putea fi de ajutor, prin inlocuirea articulatiei anchilozate cu una artificiala. In cazul deformarilor severe, coloana vertebrala poate fi indreptata chirurgical, prin imbunatatirea limitarii campului vizual.
Care sunt elementele pe care trebuie sa le aiba in vedere pacientii?
Colaborarea activa a pacientului reprezinta o conditie obligatorie pentru mentinerea mobilitatii. Urmatoarele puncte trebuie avute in vedere: exercitiile trebuie realizate cu consecventa – trebuie sa apartina rutinei zilnice, ca si igiena dintilor. Trebuie acordata atentie pozitiei corpului in toate situatiile – activitate, somn, condus, relaxare. Conditiile de mediu trebuie adaptate corespunzator (ex: saltea, spatar, imbracaminte, incaltaminte).
Este importanta respectarea administrarii medicamentelor prescrise. Starea generala de sanatate si un mod de viata ordonat sunt de asemenea importante. Miscarea este importanta insa suprasolicitarea trebuie evitata.
Morbus Bechterew: Desfasurare si pronostic
La aproximativ o treime din pacienti, afectiunea se limiteaza la coloana vertebrala. Forma extinsa cu deformarea puternica si anchilozarea completa a coloanei se inregistreaza in medie la 10-20% dintre pacienti - insa de cele mai multe ori boala stagneaza. Cei mai multi pacienti reusesc sa isi continue activitatea. Pronosticul depinde in mare masura de severitate si frecventa fazelor, daca si care alte articulatii si organe sunt afectate.
Fiecare dintre noi se confrunta la un moment dat cu diverse afectiuni. Ne bucuram ca iti putem spune ce este si cum se manifesta spondilita anchilozanta.
Scrie-ne un comentariu si spune-ne cat de utile au fost informatiile despre aceasta afectiune.