https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Medicația inhalatorie

30 Nov. 2017
Medicația inhalatorie

Conf. Dr. Mihai Craiu
Medic Pediatru

Foarte multe persoane folosesc medicamente pe cale inhalatorie. Cu sau fără indicație medicală. Corect sau, de cele mai multe ori, incorect.

Astăzi despre importanța folosirii corecte a spray-ului (aşa-numitul pMDI = pressurized metered dose inhaler). Acesta poate fi utilizat şi la copii mici. Cu ajutorul unui dispozitiv numit spacer. La cei foarte mici (sub vârsta de 4 ani) spacerul va avea ataşata o mască facială. La cei mai mari nu este necesară utilizarea măştii faciale.

În site-ul INSMC "Alessandrescu-Rusescu" veti găsi la secțiunea destinată părinților o legătură către Spitalul Virtual de Astm. Aici se află detalii despre cum puteți utiliza corect medicația inhalatorie.

Cei care doresc detalii suplimentare despre tehnica administrării corecte pot accesa şi https://emedicine.medscape.com/article/1413366-overview.

Cert este că utilizează corect un inhalator doar 3 până la 5 pacienti din 10. Şi ce ar fi de făcut?Ghidul mondial de astm GINA subliniază faptul că este necesară verificarea tehnicii de inhalare a sprayului la fiecare vizită de control la medic. Din păcate, acest fapt nu este totdeauna pus în practică în țara noastră.

Opțiuni? Educația viruală este una din strategiile care ar putea funcționa. Există studii ce dovedesc dublarea numărului de pacienți care folosesc corect medicația inhalatorie dacă au acces la filme de demonstrație on-line. Pentru a fi accesate atunci când realmente suntem pregătiți să reținem paşii corecți. Nu la spital, la Urgențe, în timpul în care abia ne controlăm emoțiile în fața copilului aflat în criză de dispnee. Această modalitate de educație on-line este din ce în ce mai utilizată. Chiar funcționează. O dovedesc aceste prime studii https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28288272/

 

Comunități