Alege farmacia

Medicația inhalatorie

Medicația inhalatorie

Conf. Dr. Mihai Craiu
Medic Pediatru

Foarte multe persoane folosesc medicamente pe cale inhalatorie. Cu sau fără indicație medicală. Corect sau, de cele mai multe ori, incorect.

Astăzi despre importanța folosirii corecte a spray-ului (aşa-numitul pMDI = pressurized metered dose inhaler). Acesta poate fi utilizat şi la copii mici. Cu ajutorul unui dispozitiv numit spacer. La cei foarte mici (sub vârsta de 4 ani) spacerul va avea ataşata o mască facială. La cei mai mari nu este necesară utilizarea măştii faciale.

În site-ul INSMC "Alessandrescu-Rusescu" veti găsi la secțiunea destinată părinților o legătură către Spitalul Virtual de Astm. Aici se află detalii despre cum puteți utiliza corect medicația inhalatorie https://insmc.ro/…/Spitalul-virtual-de-astm/Cum-adminis…/319

Cei care doresc detalii suplimentare despre tehnica administrării corecte pot accesa şi https://emedicine.medscape.com/article/1413366-overview.

Cert este că utilizează corect un inhalator doar 3 până la 5 pacienti din 10. Şi ce ar fi de făcut?Ghidul mondial de astm GINA subliniază faptul că este necesară verificarea tehnicii de inhalare a sprayului la fiecare vizită de control la medic. Din păcate, acest fapt nu este totdeauna pus în practică în țara noastră.

Opțiuni? Educația viruală este una din strategiile care ar putea funcționa. Există studii ce dovedesc dublarea numărului de pacienți care folosesc corect medicația inhalatorie dacă au acces la filme de demonstrație on-line. Pentru a fi accesate atunci când realmente suntem pregătiți să reținem paşii corecți. Nu la spital, la Urgențe, în timpul în care abia ne controlăm emoțiile în fața copilului aflat în criză de dispnee. Această modalitate de educație on-line este din ce în ce mai utilizată. Chiar funcționează. O dovedesc aceste prime studii https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/28288272/…

 

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană d...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Comandă