Afecțiuni Afecțiuni

Medicamente fără gust amar?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 05 Mar. 2025
Medicamente fără gust amar?

Ştiinţa şi tehnologia au evoluat enorm în utlimii ani şi, odată cu ele, dezvoltarea de medicamente care tratează boli grave şi chiar salvează vieţi. Multe dintre aceste medicamente sunt de dimensiuni mari, fiind greu de înghiţit, în special de către copii şi vârstnici. Aşadar, au fost adaptate formei farmaceutice lichide, cu gust frecvent amar, ceea ce face dificilă complianţa la tratamente. Adăugarea de zahăr sau alţi îndulcitori sintetici nu este întotdeauna de dorit şi nu maschează perfect gustul amar. În urma unor cercetări îndelungate, a fost elaborat, însă, un antagonist al gustului amar ce ar putea fi utilizat înainte de administrarea medicamentului.  

Gustul – declanşare şi inhibare

Celulele gustative din gură cu receptori TAS2R detectează compuși dulci, amari și sărați și transmit semnale către fibrele nervoase prin eliberarea de adenozin trifosfat (ATP), principala sursă de energie a celulei. La rândul său, ATP activează un receptor numit P2X2/P2X3 de pe celulele nervoase. Acești nervi transmit informații despre gust către creier.

O echipă de cercetători de la Institutul Monell de Cercetare al Simţurilor, din Philadelphia, SUA, au identificat primul blocant temporar universal al gustului, care funcționează la oameni. Ei au testat un inhibitor ce blochează receptorii P2X2/P2X3, în loc de inhibitori de gust. Pentru a bloca dezvoltarea gustului amar la contactul cu medicamentele, inhibitorul, denumit AF-353, a fost utilizat cu succes în studii clinice cu medicamente pentru tratarea bolilor cronice.

AF-353 inhibă receptorii gustului de pe celulele nervoase, nu pe cei ai simţurilor

Oamenii de ştiinţă au observat că doar câțiva dintre cei 25 de receptori umani pentru gustul amar transmit acest gust către celulele nervoase, iar clătirea gurii cu AF-353 a redus în mod semnificativ percepţia gustului amar al unor medicamente împotriva paraziților, hepatitei B și HIV. AF-353, primul blocant universal al gustului amar, afectează, însă, şi celelalte gusturi: sărat, dulce, acru şi umami, dar nu și alte senzații orale, cum ar fi furnicăturile conferite de băuturile carbonatate. De asemenea, ei au descoperit că efectul de blocare a durat 60 până la 90 de minute înainte ca gustul să revină la normal.

Avantaje pentru pacienţi şi planuri de viitor

Aplicarea topică, prin clătirea gurii cu inhibitorul AF-353, ar putea îmbunătăți mult complianţa în administrarea medicamentelor vitale, în special pentru copiii din țările în curs de dezvoltare. De aceea, cercetătorii lucrează la dezvoltarea de blocanți ai gustului cu acțiune mai rapidă, atât în inhibarea, cât şi în restabilirea gustului.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități