https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Ingrijirea pielii diabeticilor

09 Feb. 2017
Ingrijirea pielii diabeticilor

Majoritatea diabeticilor sufera de probleme ale pielii. De cele mai multe ori piele este uscata, rosie, cu tendinta de descuamare si mancarime. Cauza acestor probleme este strans legata de tabloul clinic al diabetului. Ca urmare a nivelului neregulat de zahar din sange, cantitate de apa din organism isi pierde si ea echilibrul, fapt care se observa inclusiv la nivelul pielii.

Functia de protectie a pielii

Pielea joaca un important rol de protectie pentru organism. Sarcina principala a pielii este de a forma o bariera impotriva patrunderii in organism a bacteriilor si a virusilor. Insa odata ce pielea isi pierde echilibrul, devine mai expusa si mai permeabila la agentii patogeni, la virusi, bacterii, si substante chimice, urmarile fiind bolile de piele si alergiile. Persoanele care sufera de diabet trebuie sa acorde o atentie deosebita ingrijirii pielii, deoarece pielea unui diabetic produce mai putin sebuum si transpiratie decat ar fi necesar in mod normal. Astfel, pielea devine mai aspra si mai expusa factorilor externi. Pielea afectata are un aspect uscat, descuamat, cu mancarimi chinuitoare pentru cei afectati.

In plus, diabetul poate afecta si functia nervilor si a capacitatii de perceptie a durerii. Spre exemplu, daca se formeaza puncte de presiune la nivelul picioarelor si acestea raman neobservate, acestea pot evolua in rani de un incepe un adevarat cerc vicios. Pielea diabeticilor este slab vascularizata, fapt care contribuie la dezvoltarea de infectii si la o vindecare foarte lenta.

Ingrijire optima si consecventa

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa protejeze pielea impotriva uscarii si trebuie sa practice o ingrijire foarte blanda a pielii. Multi ar fi tentati sa apeleze la o crema foarte grasa pentru a trata pielea uscata. Aceasta regula nu se aplica insa in toate cazurile, in unele efectul fiind chiar contrariul celui scontat. Odata cu aplicarea unui strat gras de crema, pe piele se formeaza o pelicula grasa care obtureaza porii si impiedica respiratia naturala a pielii. In cosmetica sunt folosite doua tipuri de emulsii: U-A, respectiv ulei in apa si A-U respectiv emulsia apa in ulei. Prima (U-A) consta dintr-un procent mai mare de apa, iar grasimile si uleiul sunt diluate in cantitati foarte mici. Aceste emulsii confera hidratare, fara a forma o pelicula grasa la nivelul pielii. Aceste emulsii sunt recomandate pentru pielea aspra, cu mancarimi.

Crema cu uree pentru pielea diabeticilor

Cremele si lotiunile hidratante sunt cele recomandate pentru ingrijirea pielii diabeticilor. Medicii dermatologi si farmacistii recomanda creme cu ingrediente formate din complexele lipide similare pielii. Substantele care se regasesc in propria bariera a pielii pot ajuta la echilibrarea pielii si sunt mai bine tolerate. Numeroase produse dezvoltate special pentru pielea diabeticilor contin uree. Ureea este cunoscuta pentru capacitatea de retinere a umiditatii, reusind sa calmeze astfel si mancarimile. O combinatie de substante active care si-a dovedit eficienta este cea obtinuta din uree si lactat.

Pe langa aplicarea de creme, lotiuni si spume de protectie, se recomanda protejarea in general a pielii. Evitati baile lungi si optati pentru dusurile scurte si nu foarte fierbinti. Pielea trebuie protejata impotriva pierderilor de grasime si impotriva deshidratarii. Produsele cosmetice folosite nu ar trebui sa contina conservanti, parfum sau coloranti. Dupa dus, uscati bine pielea pentru a evita dezvoltarea de micoze.

In plus, pe langa ingrijirea directa a pielii cu produse cosmetice, nu uitati sa va hidratati suficient. Beti zilnic cel putin 2 litri de apa pentru a asigura organismului si pielii cantitatea necesara de lichide.

Comunități