Incontinenta fecala

Incontinenta fecala

Incontinenta fecala descrie eliminarea necontrolata de materii fecale. Atunci cand se resimte necesitatea defecarii imediate, fara posibilitatea de control, este vorba de incontinenta fecala. Persoanele in varsta sunt mai des afectate de aceasta problema.

Motivul: aceasta incontinenta poate aparea in urma unei operatii, a deteriorarii sistemului nervos, a slabirii sfincterului, a scaderii capacitatii de stocare a rectului, in cazul bolii infalamatorii intestinale sau a unei infectii intestinale grave. Incontinenta fecala poate aparea si in cazurile de diaree, insa numai pe termen scurt.

Incontinenta de reflex

Incontinenta de reflex poate aparea ca urmare a afectiunilor cerebrale sau a bolilor maduvei osoase, ca urmare a intreruperii transmisiei nervoase intre centrul de control responsabil pentru golirea vezicii si sfincter. Urmarea: functia vezicii si a sfincterului nu mai poate fi coordonata, respectiv controlata.

Motivul: incontinenta de reflex apare atunci cand este intrerupta transmiterea impulsurilor nervoase din creier sau maduva osoasa, cele care controleaza golirea vezicii. Astfel, contractarea musculaturii vezicii si/sau relaxarea sfincterul  nu mai pot fi inhibate prin impulsuri nervoase.

In cazul incontinentei de reflex, deosebim intre:

  • Incontinenta de reflex spinala (ca urmare a unei afectiuni (ex: scleroza multipla sau paralizia)
  • Incontinenta de reflex supraspinala (pierderea controlului asupra golirii voluntare a vezicii ca urmare a tulburarilor cerebrale cum ar fi dementa, Alzheimer).

 

Tratament: In cazul tratamentului incontinentei de reflex, protejarea rinichilor joaca un rol major. Capacitatea de functionare a acestora trebuie mentinuta. Tratamentul incontinentei ocupa un rol secund. Se urmareste o golire completa a vezicii cu o presiune cat mai mica, fapt posibil prin montarea unui cateter. In cazul in care procedura cu cateter este ineficienta, se poate apela la o interventie chirurgicala.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă