https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Gerontologie – cele mai frecvente probleme

20 Jan. 2016
Gerontologie – cele mai frecvente probleme

Numeroase afectiuni precum hipertensiunea, infarctul miocardic sau atacurile cerebrale sunt mai frecvente in cazul persoanelor in varsta, comparativ cu cele tinere, insa nu constituie simptome tipice ale imbatranirii, spre deosebire de cele care se instaleaza atunci cand functia diferitelor organe este limitata, iar interactiunea dintre creier, nervi si muschi are de suferit.

Incontinenta

15% dintre femeie si 7% dintre barbatii de peste 65 de ani sufera de incontinenta, in timp ce la cei peste 80 de ani, procentul creste la 25% pentru cei care locuiesc acasa. Pentru persoanele care locuiesc in camine, cifrele sunt duble.

Pierderea echilibrului

Ca urmare a scaderii masei musculare si a fortei, a scaderii vederii si a simtului echilibrului, 30% dintre cei peste 65 de ani si 50% dintre cei de peste 80 ani sufera cel putin o cadere pe an.

Tulburari de mers

Odata cu inaintarea in varsta, tot mai multe persoane au nevoie de dispozitive de ajutor pentru a se deplasa. Modificarile de mers rezulta din lipsa de miscare si activitatea redusa a organelor de simt. Viteza de deplasare scade anual. Atunci cand viteza scade sub 1,4 metri / secunda, indeplinirea sarcinilor zilnice devine problematica.

Ameteala

Mai bine de un sfert din populatia de peste 65 de ani sufera de ameteala, conditionata deseori de interactiunea slaba intre organul de simt, ochi si aparatul locomotor.

Dementa

Aproximativ 40% din populatia de peste 80 de ani sufera de forma de dementa. Doua treimi din acestia necesita ingrijire din partea altor persoane.

Malnutritie

In cazul a numeroase persoane in varsta, problemele de inghitire, scaderea senzatiei de foame si problemele de masticatie, spre exemplu ca urmare a unei proteze nepotrivite, pot conduce la o alimentatie insuficienta cu proteine si micronutrienti. Cu aceasta problema se confrunta circa 4% din persoanele in varsta. Doua treimi din acestia sunt persoane care locuiesc in camine pentru persoane in varsta. Malnutritia pe termen lung contribuie la cresterea frecventei bolilor si a mortalitatii.

Comunități