Afecțiuni Afecțiuni

Durerea de gât unilaterală

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 19 Dec. 2023
Durerea de gât unilaterală

Durerea de gât este un simptom comun unei serii largi de afecţiuni, dar poate perturba activitatea cotidiană şi necesita atenţie specială. Mai puţin comună, însă la fel de deranjantă, este durerea în gât pe o singură parte, ce poate apărea ca urmare a unui traumatism, a unui ganglion inflamat sau din alte cauze.

Ce trebuie să știți despre durerea de gât pe o singură parte

Durerea de gât pe singură parte poate fi resimţită tot timpul, la înghiţire sau palpare exterioară şi poate apărea din cauze precum:

  1. Inflamare a ganglionilor limfatici, care pot semnala o infecţie în organism. Ganglionii din zona gâtului sunt localizați de o parte şi de alta a gâtului. Uneori, doar unul este dureros, ceea ce poate provoca o durere în gât pe partea respectivă.
  2. Amigdalita unilaterală şi abcesul periamigdalian reprezintă infecţii fie a unei singure amigdale, respectiv a ţesutului adiacent, în general, din cauze bacteriene. Acestea pot determina şi febră, ganglioni limfatici inflamaţi alături de dificultăţi la înghițire.
  3. O lovitură sau un alt traumatism la nivelul gâtului, precum arsuri alimentare, rănirea gâtului cu alimente tari, cu margini ascuţite, blocarea unui os în gât sau intervenţii medicale de tipul intubărilor.
  4. Reflux gastroesofagian, care poate afecta doar o parte a gâtului, mai ales atunci când persoana este întinsă pe o parte. Afecţiunea trebuie tratată, printre complicaţii numărându-se afectarea tractului alimentar superior, inclusiv a gâtului.
  5. Leziuni ale unei singure corzi vocale, ca urmare a vorbitului foarte tare, a ţipatului, etc. Poate fi însoţită de răguşeală şi este necesar repaos, consumul de băuturi antiinflamatoare şi alimente calde.
  6. Boli ale copilăriei care determină apariţia de pustule, precum boala gură-mână-picior, sau varicela și variola – toate acestea pot genera leziuni dureroase la nivelul mucoaselor gurii şi gâtului, uneori localizate pe o singură parte.

Diagnostic şi tratament în durerea de gât unilaterală

În funcţie de simptomele asociate, istoricul cu activităţi întreprinse de pacient: participarea la activităţi sportive sau muzicale, ori expunerea în zone aglomerate în perioade de activitate virală intensă, tipul de alimente consumate, afecţiuni preexistente, medicul poate identifica o posibilă cauză a durerii şi recomanda un tratament adecvat.

Remediile naturale eficiente împotriva durerii de gât pot fi utilizate şi în cazul acesta, precum: repaos în vorbire, consumul de ceaiuri calde de salvie, cu ghimbir şi miere de albine, supe calde şi alimente moi, administrarea de dropsuri pentru durerea de gât, cu efect emolient, cicatrizant şi analgezic, amestecul din miere cu câteva picături de propolis, gargara cu apă cu sare sau apă cu oţet.  

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități