https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Diastazisul abdominal- cum revii la abdomenul plat?

01 Apr. 2020
Diastazisul abdominal- cum revii la abdomenul plat?

Ce este diastazis abdominal?

Diastazisul abdominal este denumirea separării parțiale sau complete a mușchilor drepți abdominali ce se formează oriunde între stern şi zona abdomenului inferior. Cel mai des apare în timpul sarcinii, aproximativ 60% dintre gravide suferind de diastazis de drepți abdominali, însă pot fi afectați bărbații sau chiar copiii.

Astfel, după sarcină sau după pierdere mare in greutate, abdomenul rămâne bombat (etalat), indiferent dacă s-a pierdut grăsimea abdominală acumulată.

muschi

Ce se întâmplă şi care sunt factorii de risc?

În timpul sarcinii, în interiorul abdomenului se petrece o serie de modificări ale poziției organelor interne, pentru a face loc viitorului bebeluș. Mărirea uterului şi a abdomenului determină mușchii şi țesuturile dintre aceștia să se extindă, iar uneori se produc mici leziuni care nu le mai permit revenirea naturală la poziția inițială. Ridicarea greutăților foarte mari sau exercițiile de abdomen efectuate incorect pot constitui riscuri de apariție a diastazisului şi în cazul bărbaților sau copiilor.

Cum detectați diastazisul?

Simptome precum durere lombară, postură incorectă, constipație, balonări, incontinență urinară, abdomen lăsat sau tumefacții ale abdomenului în timpul sarcinii sau după, ori ridicarea de greutăți pot constitui semne ale afecțiunii. Diagnosticul de diastazis abdominal se pune prin palpare în poziția întins, cu genunchii ridicați şi flexați; ridicați capul, sprijiniți-l cu o mână şi apăsați ușor cu cealaltă mână pe linia mediană, în sus şi în jos față de buric. Dacă spațiul format vă permite să introduceți degetele, înseamnă că puteți suspecta diastazisul de drepți abdominali.

diastazisul

Cum se previne sau se tratează?

Activitatea fizică şi sportul practicate încă din copilărie, alături de o alimentație sănătoasă şi grija față de postura corpului, sunt esențiale pentru menținerea şi dezvoltarea corectă a musculaturii. Mușchii abdomenului pot fi exersați constant, cu exerciții adecvate, inclusiv în perioada de sarcină, iar centurile pentru suportul abdomenului pot deveni utile în caz de durere lombară sau chiar abdominală. Atunci când descoperiți această afecțiune postpartum, un kinetoterapeut vă poate ajuta să efectuați exercițiile corecte şi sigure pentru tonifierea musculaturii spatelui şi a abdomenului. Mușchii vor putea reveni în poziția inițială după o perioadă de 6 luni, până la un an de la începerea exercițiilor. Dacă acest diastazis se asociază cu ruptura fasciei (hernie de linie albă) sau cu hernie ombilicală, tratamentul este chirurgical.

De evitat

  • Ridicarea de greutăți care pot afecta sau redeschide spațiul intramuscular;
  • Exercițiile prea intense pentru abdomen în timpul sarcinii şi postpartum;
  • Orice tip de abdomene, planking, pilates după naştere.

Comunități