https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Degerături

16 Jan. 2017
Degerături

În sezonul rece, atunci când temperaturile scăzute se mențin vreme îndelungată, pielea degetelor de la mâini și de la picioare poate să sufere. Dacă sunt ignorate senzațiile de furnicături din zona nasului, a degetelor de la mâini sau de la picioare, urmările pot fi dureroase: degerăturile. Temperaturile scăzute pot provoca pe lângă degerături, și hipotermii. Vă oferim câteva sfaturi pentru tratarea degerăturilor.

Degerăturile sunt posibile și în afara perioadelor geroase

Degerăturile sunt leziuni locale ale pielii provocate de expunerea la temperaturi scăzute. Aceste leziuni se caracterizează prin mâncărime, sunt deseori foarte dureroase, în special când se face trecerea de la rece la cald. Pielea afectată are mai întâi o culoare roșiatică-albăstruie, iar apoi urmează inflamațiile. Aceste degerături pot fi tratate cu o cremă pentru bolile reumatice, însă cea mai bună măsură împotriva degerăturilor este îmbrăcămintea adecvată

Gradele degerăturilor

În cazul degerăturilor, la fel ca și în cazul arsurilor, gravitatea leziunilor este clasificată în diferite grade. Degerăturile de gradul I sunt cele minore. Pielea afectată are o nuanță albăstruie, însă odată încălzită porțiunea, culoarea revine la cea normală.

În cazul degerăturilor de gradul II, culoarea pielii afectate are o nuanță de roșu intens, chiar violet, iar leziunile pot avea urmări permanente. În cazul acestora, se recomandă apelarea de urgență la un medic.

Tratarea degerăturilor

Încălziți zonele afectate – de obicei obrajii, nasul, degetele de la mâini și de la picioare – acoperindu-le cu îmbrăcăminte călduroasă. Încercați să mențineți o temperatură ambientală de 25-30 grade Celsius. Pentru "dezghețare" se recomandă o baie caldă, a cărei temperatură trebuie să fie doar călâie la început. Temperatura trebuie apoi crescută treptat pentru a nu provoca leziuni suplimentare la nivelul țesuturilor.

Hipotermia

Degerăturile nu implică o hipotermie. Aceasta din urmă reprezintă o stare care poate pune viața în pericol și o problemă cu care se confruntă, în timpul iernii, persoanele fără adăpost. Hipotermia constă în scăderea temperaturii corpului la o temperatură mai mică de 35 grade Celsius și care afectează întregul organism, în timp ce degerăturile constau în acțiunea locală a temperaturilor scăzute.

Degerături în timpul verii

Degerăturile din timpul verii sunt posibile, în cazul aplicării de cuburi de gheață direct pe piele în cazul unei accidentări, spre exemplu. Înveliți întotdeauna cuburile de gheață într-un prosop înainte de a le aplica pe piele. De asemenea, nu pulverizați sprayurile de gheață de la o distanță prea mică.

 

Comunități