https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Cum apar sangerarile nazale?

15 Jul. 2015
Cum apar sangerarile nazale?

Ranile mici al nivelul vaselor de sange din mucoasa nazala pot provoca sangerari nazale. De cele mai multe ori sangerarile nazale sunt inofensive si pot aparea fara motiv. Pierderile de sange sunt minime. Mucoasa nazala este formata dintr-un tesut foarte bine irigat cu sange, deoarece joaca un rol foarte important. In medie, in nas sunt incalziti intre 10 000 si 15 000 de litri de aer respirat, pe o distanta de circa 7cm, la o temperatura de 30 de grade Celsius, fiind saturati la pana la 90% cu vapori de apa.

Cauzele sangerarilor nazale

Sangerarile nazale apar atunci cand se sparge un vas de sange din mucoasa nazala. Motivele pot fi numeroase:

  • Infectii acute precum gripa 
  • Accidentari sau leziuni de impact la nivelul nasului 
  • Coriza, rinita alergica 
  • Raniri usoare a vaselor de sange, spre exemplu prin curatarea nasului 
  • Uscarea mucoasei prin expunerea la aer conditionat
  • Efecte secundare ale medicamentelor care influenteaza coagularea sangelui
  • Cresterea tensiunii arteriale 

Cum reactionam?

Asezati mai sus partea superioara a corpului – capul inainte, aplecarea si aplicarea unei comprese reci pe ceafa pentru a reduce irigarea cu sange a mucoasei nazale. In plus, aplicati presiune timp de cateva minute pe nara afectata. Daca simtiti cum sangele patrunde in cavitatea bucala, incercati sa nu il inghititi ci sa il eliminati. Poate fi de ajutor si introducerea unui tampon in nas sau a unei comprese.

Daca sangerarea s-a oprit, evitati suflarea nasului timp de cateva ore. Persoanele cu mucoasa nazala sensibila, predispuse la sangerari, ar trebui sa unga mucoasa cu creme speciale de ingrijire si sa evite suflarea cu putere a nasului.

Sangerari nazale – nu intotdeauna inofensive

In unele cazuri este necesara solicitarea asistentei medicale, atunci cand sangerarea nu se opreste dupa 20 de minute sau cand se produce pe ambele nari sau in cazul sangerarilor frecvente fara motive aparente. Sangerarile nazale pot indica prezenta altor afectiuni cum ar fi tulburari la nivelul vaselor de sange sau a sistemului circulator, hipertensiune arteriala sau arterioscleroza, insa si tulburari hemoragice sau de coagulare.

Comunități