https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afectiuni Afectiuni

Cele mai bune 10 sfaturi împotriva vezicii urinare slăbite

04 Apr. 2018
Cele mai bune 10 sfaturi împotriva vezicii urinare slăbite

Slăbirea vezicii urinare poate afecta atât femeile cât și bărbații. Această afecțiune neplăcută poate avea numeroase cauze, cum ar fi înaintarea în vârstă, sarcina, infecțiile căilor urinare sau urmările unei intervenții chirurgicale. Cei în cauză nu trebuie să dispere, deoarece există o serie de măsuri practice pe care le pot lua pentru a preveni slăbirea vezicii și pentru reducerea în intensitate a simptomelor acute.

Gimnastica pelvisului întărește vezica

O măsură foarte eficientă pentru alinarea simptomelor și pentru prevenirea apariției problemelor constă în gimnastica de tonifiere a pelvisului. Exercițiile pot fi realizate chiar și în timp ce sunteți așezați la birou, prin contractarea musculaturii pelvisului. Mențineți contracția timp de minim 10 secunde, timp în care continuați să respirați relaxați. Reluați exercițiul de cinci ori.

Sport de anduranță împotriva slăbirii vezicii urinare

Mișcarea este sănătoasă și poate fi benefică inclusiv impotriva problemelor vezicii urinare. Un antrenament echilibrat vă poate ajuta să vă mențineți condiția fizică. Pentru persoanele care suferă deja de o slăbire a vezicii, se recomandă evitarea sporturilor precum tenisul, deoarece acesta supune vezica unui stres suplimentar, inutil. Se recomandă mai degrabă sporturi de anduranță precum înotul, mersul rapid, pilates și yoga.

Reducerea greutății, întărirea vezicii

Printr-o reducere controlată a greutății, puteți evita slăbirea vezicii. Nu ne referim la diete drastice. Chiar și o reducere de 5-10% din greutatea corporală poate avea un efect pozitiv asupra vezicii.

Acordați atenția cuvenită organismului

Organismul necesită atenția dvs. Reflectați asupra factorilor care ar putea afecta sănătatea vezicii.

  • În cazul în care suferiți de incontinență urinară, se recomandă un consum de 2 litri de lichide pe zi. Doar așa veți putea sprijini activitatea rinichilor și veți pute evita infecțiile urinare. Se recomandă evitarea băuturilor diuretice - cafea, ceai și alcool. Cele mai potrivite băuturi pentru incontinența urinară sunt apa și sucurile naturale.
  • Acordați atenție alimentației: În cazul în care vezica urinară este slăbită, este important să consumați fibre vegetale, legume, fructe și cât mai multe preparate gătite în casă. Veți sprijini astfel starea de sănătate a colonului și defecația, deoarece este mai bine dacă evitați presarea în timpul defecației.
  • Încercați să optați o postură dreaptă, care nu doar că va întări musculatura pelvisului, dar vă va conferi și un aspect mai sigur, mai încrezător.
  • Stresul poate accentua slăbirea vezicii. Este important să vă relaxați în timpul zilei. Optați pentru antrenamentul autogen sau yoga. Chiar și o scurtă pauză la prânz vă poate ajuta să vă deconectați.
  • Învățați să ridicați greutăți în mod corect: atunci când încercați să ridicați greutăți de la sol, așezați-vă picioarele într-o poziție ușor mai depărtată decât pelvisul și coborâți într-o genuflexiune. Atenție: spatele trebuie să rămână drept. Ridicați acum greutatea, folosindu-vă de forța din picioare, contractând concomitent și musculatura pelvisului.

Antrenamentul vezicii

Poate suna paradoxal, însă vezica poate fi antrenată. Obiectivul este, pe lângă tonifierea musculaturii pelvisului și întărirea vezicii pentru reducere simptomelor. Se recomandă completarea unui „jurnal al micțiunilor” în care se va ține evidența frecvenței și a volumului micțiunilor, dar și a orei lor. De asemenea, notați hrana consumată și lichidele băute. Jurnalul vă va oferi o imagine de ansamblu și la nevoie, îl puteți prezenta medicului curant.

Iată cum puteți antrena vezica urinară: nu fugiți spre toaletă imediat când simțiți nevoia de a urina. Așteptați câteva momente în plus, iar treptat vezica va deprinde un mai bun control al necesității de a urina. Evitați presarea în timpul micțiunii. De asemenea, adoptați o poziție dreaptă pe vasul de toaletă pentru a permite golirea completă a vezicii.

Protejare activă a vezicii

Infecțiile căilor urinare facilitează slăbirea vezicii, astfel că medicii recomandă prevenirea acestor infecții de la bun început. Evitați să vă așezați pe suprafețe reci. În plus, femeilor li se recomandă ca imediat după întreținerea de contacte sexuale să clătească zona genitală pentru îndepărtarea eventualilor agenți patogeni. În cazul în care există indicii clare privind prezența unei infecții a vezicii, puteți opta și pentru un tratament naturist, spre exemplu cu nasturtium.

Comunități