https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Ce mănânci după operația de apendicită?

20 Jun. 2022
Ce mănânci după operația de apendicită?

Eliminarea apendicelui pe cale chirurgicală aduce cu sine o serie de restricții şi reguli de dietă ce au ca scop susținerea procesul de vindecare a organismului. În același timp, acestea conferă un nivel optim de energie în perioada postoperatorie. 

Recuperarea după o operație de apendicită

Media timpului de recuperare după apendicectomie este de trei săptămâni, însă variază de la pacient la pacient în funcție de vârstă (operația se vindecă mai repede la copiii şi tinerii sănătoși, şi mai lent la persoanele în vârstă) şi de bolile asociate (diabetul şi insuficiența cardiacă prelungesc timpul de vindecare). Pentru a nu pune presiune pe colon prin consumul de alimente care fermentează şi produc gaze, este necesar un regim alimentar strict, recomandat de chirurg şi adaptat fiecărui pacient, în funcție de particularitățile fiziologice.  

Etapele de recuperare şi alimentele permise

În primele 2-3 zile ulterioare operației de apendicită, se va consuma apă plată şi ceai. În a doua zi se va consuma supă clară de legume, iar în cea de-a treia zi – iaurt natural şi brânză slabă (dietetică) de vaci. Se vor consuma cantități mici din fiecare aliment, în 3-4 mese principale și 2-3 gustări pe zi. Se va acorda atenție mișcărilor intestinale (gaze şi scaun). Dacă după trei zile de la operație pacientul nu are scaun, se va administra, la recomandarea medicului, un laxativ ușor.  

Odată cu reluarea tranzitului intestinal, se pot adăuga mai multe tipuri de alimente solide, alternând cu cele lichide din zilele anterioare: carne slabă de pui sau pește, piure de cartofi, orez alb, dovlecei, ouă, brânză, morcov fiert, măr copt, câteva felii de banană. Acestea se vor consuma în cantități mici și de mai multe ori pe zi. Hrana se va prepara termic, prin fierbere sau la aburi. Tranzitul intestinal regulat este esențial pentru recuperare, însă se va evita forțarea pentru eliminarea scaunului. Alături de dieta recomandată de medic, pacientul poate face scurte plimbări şi exerciții fizice ușoare.

După două săptămâni de la o operație de apendicită, pacientul își poate relua obiceiurile alimentare sănătoase, incluzând şi alte tipuri de alimente: mici cantități de dulciuri cu zahăr, carne de pasăre şi de vită, cereale integrale, legume cu frunze verzi, fructe fără sâmburi mici, ulei de măsline, avocado. Se vor consuma cât mai multe lichide – apă, ceaiuri de plante şi supe calde.

Alimente nerecomandate

În prima săptămână se vor evita dulciurile, leguminoasele, salatele de crudități şi alimentele grase, precum și cele preparate prin prăjire. Apoi, pentru cel puțin patru săptămâni, nu se recomandă următoarele: alcool, băuturi dulci carbogazoase, grăsimi saturate, prăjituri şi dulciuri concentrate, alimente semipreparate şi produse de patiserie. Acestea deshidratează şi produc constipație.

Comunități