https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Ce înseană endocrinologia?

20 Aug. 2015
Ce înseană endocrinologia?

Cu ce se ocupă endocrinologia?

Endocrinologia este știința care studiază hormonii. Endocrinologii se ocupă în special de glandele endocrine ale organismului uman. Aceste glande eliberează hormonii produși direct în sânge, fiind numite și „glande de secreție internă“. Glandele endocrine nu elimină secrețiile în afara organismului, ca și glandele exocrine (ex: glanda sudoripară). Tulburările circuitului hormonal au de cele mai multe ori efecte puternice asupra stării de sănătate a pacientului. Scopul endocrinologiei este de a identifica bolile condiționate de hormoni și de a le trata.

Care sunt glandele endocrine?

Printre glandele hormonale endocrine se numără glanda tiroidă, glanda adrenală, pancreasul și hipofiza, dar și cele două glande producătoare de hormoni sexuali, ovarele și testiculele. În calitate de glande ale sistemului endocrin, acestea sunt responsabile pentru reglarea hormonală și controlul unor funcții importante din corp precum digestia, creșterea și reproducerea.

Domeniul de cercetare al endocrinologiei

Afecțiunile glandei tiroide (cum ar fi subactivitatea sau supra-activitatea glandei tiroide), dereglări ale hipofizei și a glandelor adrenale afectează întregul sistem hormonal și reprezintă astfel o parte importantă din domeniul de cercetare al endocrinologiei. Bolile rezultate din acestea precum subdezvoltarea, osteoporoza și calviția sunt și ele incluse. Un punct important îl constituie bolile pancreatice și diabetul.

Schimbările hormonale precum menopauza, ce apar odată cu înaintarea în vârstă, sunt și ele incluse în domeniul de cercetare al endocrinologiei. În plus, endocrinologia ajută la identificarea unui dezechilibru al hormonilor sexuali, contribuind astfel la medicina de reproducere. Infertilitatea are deseori o cauză hormonală, iar prin tratamente hormonale adecvate, endocrinologia poate ajuta la depășirea acestor probleme endocrinologice.

Metode de examinare ale endocrinologiei

Aproape orice examinare endocrinologică începe prin teste de sânge și de urină. Acestea sunt supuse examenelor de laborator în vederea stabilirii cantităților de hormoni existente. Proceduri precum sonagrame (ecografii), scintigrafii sau tomografii computerizate și RMN-uri pot stabili în ce măsură există modificări la nivelul glandelor endocrine, pentru a permite administrarea unui tratament adecvat.

Comunități