https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Boli transmise de căpușe

04 Jul. 2017
Boli transmise de căpușe

La nivel mondial sunt cunoscute aproximativ 650 de tipuri de căpușe. În Europa, cea mai răspândită este căpușa comună, Ricinus ixodes, cunoscută pentru bolile pe care le poate răspândi. Printre bolile pe care le poate transmise se numără meningoencefalita de vară (FSME) și borelioza lyme care pot avea urmări grave. Dacă o căpușă este infectată cu un astfel de agent patogen, este suficientă o înțepătură pentru transmiterea acestor boli la om. Borelioza este cea mai frecventă boală transmisă de căpușe la oameni.

Cât de mare este riscul de îmbolnăvire?

Riscul cel mai mare se înregistrează în intervalul dintre primăvară și toamnă, deoarece acești paraziți devin activi numai la temperaturi de peste 10 grade Celsius.

Nu fiecare căpușă este purtătoarea aceluiași patogen: cel mult cinci procente sunt purtătoare de virus FME și aprox. 20 de procente transmit bacteriile care provoacă borelioza - fapt pentru care aceasta din urmă este mai răspândită. 

Meningoencefalita de vară (FSME)

Meningoencefalita de vară (FSME) reprezintă o boală virală a sistemului nervos central (ZNS). Boala debutează cu simptome similare gripei, precum stările febrile, durerile de cap și de membre. În aproximativ 10% din cazuri, starea febrilă lipește și boala trece în a doua fază, mai periculoasă, care presupune inflamația nervilor și instalarea meningitei.

Protecția prin vaccin împotriva FSME: O protecție eficientă împotriva FSME constă vaccinarea timpurie care constă din trei vaccinuri. Primele două sunt administrate la distanță de o lună și ultimul după nouă luni. În această perioadă, organismul dezvoltă anticorpii necesari combaterii virusului FSME și este astfel protejat împotriva căpușelor infectate. Protecția este asigurată în procent de 90% deja după al doilea vaccin. După administrarea celui de-al treilea vaccin, protecția asigurată este de 98-99%. Este necesară reîmprospătarea vaccinării la intervale de 3-5 ani.

Borelioza Lyme

Borelioza lyme este provocată de bacteriile borrelia și reprezintă cea mai frecventă boală transmisă de căpușe. În prezent, în Europa nu există nici un vaccin împotriva acestei boli, deoarece se înregistrează diferite sub-tipuri.

Simptome: după câteva zile, în jurul înțepăturii de căpușă se formează o roșeață circulară, mai decolorată în centru. În astfel de cazuri, se recomandă prezentarea de urgență la medic pentru prescrierea unui antibiotic. Acest pas este important pentru a evita cronicizarea bolii.

Comparație între diferitele boli

Boala:

Borelioza Lyme

FSME (meningoencefalita de vară)

Agent patogen

Bacteria: Borrelia Burgdorferi

Virus: virusul FSME

De unde provin agenții patogeni?

O treime din căpușe sunt purtătoare ale acestei bacterii –indiferent de zonele de risc

Europa

Vaccinare

Nu

Da

Tratament antibiotic?

Da

Nu

Cum recunoaștem boala ?

Înroșire circulară în jurul înțepăturii

Simptome asemănătoare gripei, precum durerile de cap, de membre

Ce organe sunt afectate?

Pielea, articulațiile, mușchii, sistemul nervos, inima

Dureri la nivelul nervilor

 

Cum ne putem proteja împotriva căpușelor ?

În timpul plimbărilor în natură, purtați întotdeauna îmbrăcăminte care să nu permită accesul căpușelor direct la piele, așadar: pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă.

Căpușele se pot prinde de îmbrăcăminte, în căutarea unui loc pentru a pătrunde în piele. Controlați-vă pielea imediat la întoarcere, în special zonele cu piele subțire: axile, zona inghinală, zona din spatele genunchilor.

Comunități