https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Afecțiuni Afecțiuni

Boli autoimune

23 Feb. 2016
Boli autoimune

Atunci cand organismul ataca propriile elemente, vorbim de o boala autoimuna. In aceste conditii, anticorpii creeaza o inflamatie cronica. In cazul colagenozelor, precum lupusul eritematos sistemic, tesutul conjunctiv este cel atacat. La fel si in cazul splinei.  In cazul artritei reumatoide, anticorpii distrug in primul rand structurile cartilagiilor si pe cele osoase. Insa prin reactia puternica imunitara a organismului, ajung sa fie atacate si organe interne precum splina.

Malformatiile celulelor rosii 

Anemia falciforma consta intr-o malformatie ereditara a celulelor rosii, hemoglobina luand forma asemanatoare unei secere. In cazurile foarte severe (homozigot), organismul produce numai hemoglobina falciforma. In cazurile mai putin severe, (heterozigot), hemoglobina poate avea uneori si forma normala. Hemoglobina falciforma infunda vasele mici de sange si ramane agatate in plasa tesutului conjunctiv al splinei, unde este descompusa.

Talasemia este de asemenea o boala ereditara. Si in cazul acesteia, productia de hemoglobina este afectata. Hemoglobina astfel formata nu capteaza la fel de bine oxigenul, astfel ca organele nu sunt alimentate cu suficient oxigen. Si in aceasta situatie, eritrocitele raman in plasa testului splinei unde sunt descompuse mai accentuat. In cazul ambelor afectiuni, splina este indepartata chirurgical pentru a se evita astfel descompunerea celulelor rosii.

Tumori

Splina este rareori afectata de tumori maligne sau benigne. In cazul metastazelor, splina poate fi uneori afectata de tumori maligne.

Cum ne putem proteja splina?

Dat fiind faptul ca splina face parte din sistemul imunitar, aceasta poate fi protejata printr-o alimentatie echilibrata si reguli comportamentale care sprijina intreg sistemul imunitar, chiar si indirect. Astfel, nu exista recomandari alimentare adresate special splinei.

In evul mediu, se recomandau vaporii de sulf pentru detoxifierea ficatului si a splinei. Din fericire, aceasta metoda nu mai este folosita in prezent. In medicina traditionala chineza, splina joaca un rol important pentru starea noastra de bine, este cea care troneaza peste toate lichidele organismului. Substantele amare, precum cele care se regasesc in andive si cicoare, pot intari forta splinei.

Pentru intarirea sistemului nostru imunitar caruia ii apartine si splina, medicina traditionala chineza recomanda consumul de usturoi, ceapa, fenicul, hrean si ridichi. Va puteti ajuta sanatatea organismului, consumand legume delicioase.

Comunități