Anemia megaloblastica - simptome, cauze si tratament

Anemia megaloblastica - simptome, cauze si tratament

Anemia megaloblasticӑ este un tip de afecţiune a sângelui, caracterizatӑ prin creşterea în dimensiune a celulelor roşii şi diminuarea numӑrului lor, acestea prezentând forme diferite de maturizare fatӑ de celulele sӑnӑtoase. 

Cauzele anemiei megaloblastice

Principalele cauze sunt deficitul de vitamina B12 (Cobalaminӑ) şi de folat, pe fondul unor afecţiuni gastrointestinale, a unor stӑri fiziologice normale sau a administrării anumitor medicamente. Deficitul de vitamina B12 poate apӑrea ca urmare a consumului insuficient de alimente ce contin cobalaminӑ, a malabsorbţiei de nutrienţi sau a deficitelor congenitale a unor proteine ce transportӑ vitamina B12. Printre afecţiunile responsabile se numӑrӑ boli intestinale, parazitoze sau pancreatitӑ. Aspirina, neomicina, colchicina și medicamentele din categoria anticonvulsivantelor influenţeazӑ nivelul de vitamina B12 din organism. Responsabile pentru deficitul de folat sunt: o alimentaţie sӑracӑ în folaţi, afecţiuni ce împiedicӑ absorbţia sau transferul sӑu, sarcina şi alӑptarea, perioada de creştere la copii, dializa renalӑ, afecţiuni ce necesitӑ mai mult folat, precum psoriazis, cancer, hipertiroidism sau boala hemoliticӑ cronicӑ.    

Simptome şi diagnosticare

Simptomele se manifestӑ dupӑ ce boala este relativ avansatӑ iar deficitul este considerabil, incluzând insuficienţӑ cardiacӑ, palpitaţii, cefalee, dispnee, iar în unele cazuri s-a observat scӑderea în greutate, anorexia, tumefierea limbii şi constipaţia. Vizita la medic va consta într-un examen clinic, urmat de recoltare de sânge, pentru analize de laborator.

Tratament și dietӑ

Doza zilnicӑ recomandatӑ de cobalaminӑ este de 5-7 µg, iar cea de folat este de 0.4 mg, iar în cazul deficienţelor, tratamentul impune administrarea de suplimente cu vitamina B12, inițial pe cale intravenoasӑ, apoi pe cale oralӑ, şi cu folat.

Pentru asgurarea unui aport suficient de vitamina B12 şi folat, persoanele afectate de anemie megaloblasticӑ trebuie sӑ consume alimente bogate în aceşti nutrienţi. Vitamina B12 se gӑseşte în carne, în special carne roşie, peşte, ouӑ, lapte şi produse lactate, de aceea este foarte posibil ca persoanele cu o dietӑ veganӑ sӑ sufere de deficienţӑ de cobalaminӑ. Folatul este un nutrient sensibil la cӑldurӑ, aşadar se recomandӑ ca alimentele bogate în folat sӑ fie consummate în stare proaspӑtӑ sau preparate pentru scurt timp şi în foarte puţinӑ apӑ, pentru a se evita diluarea. Sursele bogate în acid folic şi folaţi sunt multiple, de la ficat și legume verzi, precum spanac, sparanghel, salatӑ verde, broccoli, la ciuperci, banane, pepene și lӑmâi. De evitat: consumul de alcool.

Produse
Articole similare
Glanda tiroidă și cum te poți feri de afecțiunile acesteia
Glanda tiroidă poate prezenta afecțiuni mai rare, precum inflamațiile. În spatele termenului „t...
Citeste
Inamicul neiertator al memoriei, boala Alzheimer
Incepe cu cheile de la usa pe care nu le mai gasim si care apar mai tarziu in locuri neobisnuite. Ap...
Citeste
Infectiile cu Mycoplasme
Mycoplasmele sunt bacterii minuscule care pot provoca o serie de boli ale tractului urogenital si al...
Citeste
Bolile degenerative ale umerilor
O durere ascuțită în centura scapulară provocată de o anumită mișcare sau neputința spontană de a ri...
Citeste
Hernia inghinală
Cum putem recunoaște o hernie inghinală? O umflătură în zona inghinală, însoțită de o durere ușoară,...
Citeste
Toxoplasmoza în timpul sarcinii
Ce este toxoplasmoza în sarcină? Toxoplasma Gondii este un parazit minuscul care se regăsește în cel...
Citeste
Alege farmacia
Comandă