https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Afectiuni Afectiuni

Alcool in medicamente

29 May. 2017
Alcool in medicamente

Numeroase medicamente, in special preparatele vegetale in forma lichida contin alcool, respectiv alcool etilic /etanol. Acesta se regaseste si in clasicele bauturi alcoolice precum bere, vin sau in cele cu procent inalt de alcool, dar si in diferite medicamente sub forma de conservanti si agent de extractie. Etanolul este cel mai cunoscut reprezentant din marea grupa chimica a alcoolilor.

 

Etanol ca agent de extractie ...

Pentru producerea medicamentelor vegetale, etanolul este folosit din cele mai vechi timpuri pentru a obtine un continut cat mai mare de substanta activa in medicament. Pentru acesta, plantele medicinale sau numai anumite segmente de planta sunt introduse in alcool pentru o perioada mai lunga de timp si sunt apoi strecurate. Etanolul este un alcool natural care se formeaza oriunde intra in contact substante umede cu continut de zaharuri sau amidon si care intra in fermentatie cu celulele de drojdie.

Astfel, alcoolul este parte componenta a numeroase alimente cum ar fi painea si sucurule de fructe. Inclusiv sangele uman contine alcool intr-o concentratie de 0,002-0,003 procente, chiar si atunci cand nu consumam alcool.

 

... si conservant

In acelasi timp, etanolul este un conservant natural, astfel ca prin folosirea de alcool in medicamente, se poate renunta la alti conservanti artificiali. Etanolul inactiveaza enzimele, fapt care constituie un avantaj pentru reactiile de modificare si de descompunere din celule, stimuland astfel actiunea medicamentelor.

 

Riscuri si efecte secundare

Continutul de alcool din medicamente este inofensiv pentru majoritatea oamenilor, chiar daca urmeaza un tratament indelungat cu medicamente din plante. In cazul alcoolului folosit in prepararea medicamentelor, nu exista riscul ca acesta sa provoace dependenta de alcool. Aceasta nu inseamna insa ca persoanele care sufera de alcoolism pot consuma fara probleme respectivele preparate. In astfel de cazuri, abstinenta absoluta are prioritate. In ceea ce priveste medicamentele administrate copiilor, parerile sunt impartite.

Preparatele disponibile in prezent contin, de regula, intre 30-50 procent volumetric de alcool, si sunt administrate in doze individuale de aproximativ 2 ml sau 2g. Rezulta o crestere momentana a alcoolemiei in sange intre 0,01 si 0,02 % , care insa scade dupa cateva minute.

 

Pericol pentru copii?

Din punct de vedere farmaceutic, aceste preparate pregatite cu alcool nu reprezinta un pericol pentru copii. Dimpotriva, farmacistii si producatorii de medicamente considera ca fiind mult mai periculos modul libertin in care sunt tratate bauturile alcoolice care pot fi achizitionate fara restrictii. De asemenea, parintii trebuie sa se asigure ca medicamentele sunt intotdeauna pastrate in asa fel incat copiii sa nu aiba acces la acestea.

 

Inlocuitorii alcoolului sunt problematici

Pentru farmacisti, etanolul reprezinta un ingredient indispensabil pentru o gama larga de retete. Alcatuirea respectivelor retete este stabilita si reglementata prin prevederi foarte stricte de legea medicamentelor. Astfel, un medicament care contine un extract lichid sau o tinctura si care contine etanol nu poate fi descris ca fiind nealcoolic. Proprietatile fizice, tehnologice si antimicrobiene ale etanolului se completeaza bine cu cele ale apei, astfel ca amestecurile de etanol –apa sunt usor de preparat si avantajoase pentru consumator. Chiar daca exista inlocuitori, de cele mai multe ori reprezinta doar amestecuri de alcooluri mai puternice.

Preparatele respective nu sunt nealcoolice, pur si simplu nu contin etanol. Folosirea altor diluanti pentru substantele active din plante nu este recomandata de farmacisti. De retinut ca persoanele care se confrunta cu alcoolismul, trebuie sa evite inclusiv medicamentele care contin alcool.

Comunități