
Acumularea plăcilor de beta amiloid și proteine Tau nu este cauza bolii Alzheimer, ci reprezintă reacția de apărare a creierului în fața unor agresiuni precum infecțiile, expunerea la substanțe toxice, stresul cronic, stresul oxidativ, șocurile emoționale sau inflamația cronică. Factorul genetic este implicat în 1 – maxim 3% din cazuri.
FACTORI CARE CRESC RISCUL DE ALZHEIMER
Deși nu se cunosc exact cauzele bolii Alzheimer, s-au descoperit o serie de factori care cresc riscul de apariție a acestei afecțiuni:
Înaintarea în vârstă – după vârsta de 65 de ani, riscul de Alzheimer se dublează la fiecare 5 ani.
Inflamația cronică – Acest proces patologic stă la tuturor baza bolilor degenerative și poate să conducă la boli cardiovasculare, cancer, diabet zaharat, boli autoimune, dar și la demențe.
Infecțiile virale severe pot crește riscul de a dezvolta boli neurodegenerative (demențe, Parkinson, sceroză multiplă) de-a lungul vieții. Multe tipuri de virusuri (virusul herpes simplex de tip 1, virusul Epstein-Barr, virusurile gripale, virusul varicelo-zosterian, SARS-COV2) pot trece bariera hematoencefalică și ar putea contribui la inflamația cerebrală și neurodegenerare. Conform studiilor, riscul de boli neurodegenerative a fost crescut chiar și după 15 ani de la infecție.
Dezechilibre ale microbiomului intestinal
Cercetările sugerează o legătură între disbioza intestinală și anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi depresia, anxietatea, boala Parkinson și boala Alzheimer. Axa intestin-creier joacă un rol important în această interacțiune, astfel că microbiota intestinală poate influența funcțiile creierului și starea de spirit.
Bolile cronice și obiceiurile nesănătoase, care produc neuroinflamație și scad oxigenarea creierului: afecțiunile cardiace, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului în sânge, diabetul zaharat, obezitatea, consumul cronic de alcool, fumatul.
Alți factori care cresc riscul de Alzheimer sunt: izolarea socială, lipsa activităților cognitive, depresia, expunerea la substanțe neurotoxice (metale grele, pesticide, unii aditivi alimentari, alcool, fumat etc.), stresul, sedentarismul, loviturile puternice la cap (accidente sau sporturi de contact, precum boxul).
Istoricul familial
Persoanele care au avut rude de gradul I care au suferit de Alzheimer au un risc mai crescut de a dezvolta boala, însă nu toate persoanele care au mutații genetice fac boala.
Alzheimer nu are o singură cauză. Apariția acestei boli este influențată de combinația mai multor factori, precum: stilul de viață, factori de mediu și moștenirea genetică.