Numarul studiilor care demonstreaza efectul benefic asupra inimii pe care il are scaderea in greutate, chiar si moderata, este greu de apreciat, fiind intr-adevar foarte mare. Chiar si o scadere a greutatii de 5 – 10% si astfel a circumferintei abdomenului atrage dupa sine o scadere cu 30% a grasimii abdominale interne. Inima nu are decat de beneficiat, deoarece si tensiunea arteriala si nivelul colesterolului scad cu aceasta ocazie. Proprietatile de curgere ale sangelui se imbunatatesc si riscul de arterioscleroza si infarct scad.
Fiecare centimetru conteaza
Modalitatile de incepere a procesului de scadere in greutate sunt nenumarate. Este necesara o motivatie pe termen lung si angajamentul de formarea a unor noi deprinderi de viata, bazate pe fapte dovedite stiintific. Cu cat greutate de pornire este mai mare, respectiv circumferinta abdomenului, cu atat mai clar trebuie definit obiectivul, care insa trebuie sa fie realist si realizabil. O scadere in greutate de 5-10% pe termen lung reprezinta un succes.
Principiul simplu
- Alimentatie constienta
- Activitate fizica regulata
- Schimbarea comportamentului pe termen lung
Mancarea benefica pentru inima
Cheia alimentatiei este varietatea. Persoanele care doresc sa opteze pentru o alimentatie echilibrata ar trebui sa isi formeze o parere cu privire la nivelul colesterolului, al grasimilor si al celorlalte ingrediente folosite in alimente. In cazul dietelor mediteraneene nu exista alimente interzise, ci numai recomandari. Aceasta dieta este bogata in plante si in alimente inalt calitative.
- Legumele (proaspete sau congelate), salatele si fructele reprezinta o proportie mare a alimentelor consumate peste zi.
- De asemenea, dieta cuprinde si lapte, iaurt si branza (slaba), peste si carne de pasare de mai multe ori pe saptamana si foarte rar carne rosie.
- Sursele cele mai indicate de grasimi sunt uleiurile de peste (acizi grasi omega-3) si uleiurile presate la rece (ulei de masline si ulei de canepa) deoarece contin o cantitate insemnata de acizi grasi nesaturati. Pe cat posibil, jumatate din cantitate de grasime din alimentatie trebuie sa provina din acizi grasi nesaturati, un sfert din acizi grasi polinesaturati si celalalt sfert din acizi grasi saturati. Consumul zilnic de colesterol nu ar trebui sa depaseasca valoarea de 200 mg/zi.
- Carbohidratii complecsi ar trebui consumati sub forma cerealelor integrale, produselor alimentare ce contin tarate, leguminoaselor si fructelor.
- Este permis si consumul de alcool, insa in cantitati limitate pentru a evita daunarea ficatului si cresterea trigliceridelor.
- Pentru toate celelalte bauturi este valabila urmatoarea regula: minim 2 litri de lichid neindulcit si sarac in calorii/ zi .
- Se recomanda evitarea gustarilor sarate si dulci (ex: chipsuri si alune).
Fibrele vegetale, carbohidratii complecsi, antioxidantii si substantele vegetale secundare influenteaza puternic inima, sistemul circulator si metabolismul.
Pierderea in greutate prin miscare
Pentru a elimina un kilogram de tesut gras este necesara eliminarea din alimentatie a 7000 kilocalorii. Eforturile sunt substantiale pentru incepatori. Pentru reducerea greutatii este necesara o ardere calorica de 2500kilocalorii /saptamana, ceea ce reprezinta cinci ore suplimentare de efort fizic. Pentru a ne mentine greutatea dupa o scadere, este necesara o ardere calorica de 1500 kilocalorii sau trei ore de efort fizic /saptamana.
Decisiv este si faptul ca miscarea de anduranta elimina grasimea, ajutand astfel la scaderea stratului de grasime abdominale interne. Pentru scaderea in greutate se recomanda orice fel de sport de anduranta, deoarece stimuleaza metabolismul si accelereaza retroactiv functiile organismului. Arderea grasimilor incepe la 15 minute dupa inceperea activitatii fizice si continua si dupa incheierea antrenamentului (efectul de ardere ulterioara). Nivelul maxim este atins dupa 45 de minute de la inceperea antrenamentului.
Puteti slabi eficient prin practicarea zilnica timp de 1 ora a urmatoarelor sporturi: gimnastica, walking, inot, alergare, hiking, dans, mers pe bicicleta sau golf, bineinteles cu respectarea pauzelor de respiro. Cei care completeaza antrenamentul de anduranta odata sau de doua ori pe saptamana, preintampina pierderea masei musculare odata cu inaintarea in varsta, isi mentin forta si coordonarea musculaturii si a scheletului.
In plus, se produce si "efectul de ardere ulterioara", deoarece o musculatura mai dezvoltata va insemna si un consum caloric sporit. De asemenea: un cord antrenat pentru anduranta primeste mai mult oxigen, bate mai putin insa este mai puternic.
Antrenamentul corpului va stimula o atitudine noua, mai activa
O astfel de mobilizare va avea efecte unitare, atat asupra abdomenului cat si a starii mentale si sufletesti. Cu toate acestea, nu porniti la drum cu asteptari exagerate. Vointa consecventa isi va arata efectele abia dupa cateva luni. Baza consta intr-o atitudine activa, intelegere si responsabilizare.