Cimbrul – benefic nu doar impotriva tusei

Cimbrul – benefic nu doar impotriva tusei

Cimbrul poate fi folosit cu succes nu doar pentru un rafinament in plus adus preparatelor, ci si pentru tratarea simptomelor racelii. Aceasta planta medicinala este deosebita de benefica impotriva tusei neproductive, fapt care explica prezenta cimbrului in majoritatea siropurilor de tuse. Pe langa tuse, cimbrul poate fi folosit cu succes si impotriva problemelor tractului gastro-intestinal.

 

Efectul cimbrului

Cimbrul este folosit in special in tratarea tusei neproductive si a bronsitei acute. In plus, cimbru are un efect antibacterian si inhibitor impotriva infectiilor, dar si impotriva raspandirii acneei. De asemenea, cimbrul are un efect calmant asupra stomacului si poate combate simptome precum satietatea si balonarea dar si infectiile cavitatii bucale.

 

Sirop de tuse cu cimbru

Uleiurile eterice care se regasesc in cimbru pot ajuta la desprinderea mucusului din caile respiratorii si la eliminarea acestuia. Odata ce tusea devine productiva, raceala se va vindeca mai repede si mai bine. 

In cazurile de bronsita acuta, combinatia de cimbru si extract de primula veris (Ciubotica cucului) s-a dovedit foarte eficienta. Extractul de ciubotica cucului ajuta la desprinderea si eliminarea mucusului, functionand insa pe un principiu diferit de cel al cimbrului, astfel ca o combinatie intre cele doua substante este ideala. 

Pentru tratamentul impotriva tusei aveti la dispozitie medicamente sub cele mai diferite forme: capsule, pastile, picaturi si siropuri cu extract de cimbru. La fel de bun impotriva tusei este si ceaiul de cimbru.

 

Pe langa tuse si raceala, cimbrul este cunoscut si pentru alte beneficii, cum ar fi:

 • Cremele cu cimbru ajuta la imbunatatirea circulatiei
 • Gargara cu ceai de cimbru ajuta la tratarea infectiilor din cavitatea bucala si a amigdalelor 
 • Cimbrul este benefic impotriva balonarilor si a arsurilor stomacale
 • Ceaiul de cimbru ajuta la calmarea sistemului nervos si este recomandat impotriva starilor de neliniste si a tulburarilor de somn.
 • O cana de ceai de cimbru va va ajuta sa treceti mai usor peste starea de mahmureala
 • O jumatate de lingurita de ceai de cimbru consumata pe stomacul gol poate combate mirosul neplacut al gurii.
 • In medicina populara, cimbrul este cunoscut pentru efectele pe care le are asupra durerilor menstruale.
 • Cimbrul are efecte antimicrobiene deoasebite, este un puternic antibiotic, antiviral, antimicotic si antiparazitar natural.

Cimbrul in perioada sarcinii

Puteti folosi putin cimbru pentru condimentarea alimentelor si in timpul sarcinii, insa nu exagerati deoarece cimbrul poate avea un efect stimulator asupra uterului. Nu se recomanda administraea extractelor de cimbru in scop medical, in timpul sarcinii. Consultati un medic specialist  inainte de a utiliza plantele medicinale in timpul sarcinii si alpatarii.

 

Uleiul esential de cimbru- un excelent antimicrobian natural

Uleiul esential de cimbru are efect puternic antibiotic, antiviral si antimicotic si antiparazitar.Este o alternativa naturala la tratamentul cu antibiotice, avand rezultate deosebite pe specii diferite de bacterii si in infectii cu diferite localizari (respiratorii, urinare, cutante, etc).

Atentie! Uleiul de cimbru nu este recomandat copiilor cu varsta sub 7 ani si nici in perioada sarcinii. Durata tratamentului cu ulei esential de cimbru nu trebuie sa fie mai mare de 14 zile. 

In cazul folosirii uleiului de cimbru, trebuie sa retineti urmatoarele aspecte:

 • Folositi uleiul de cimbru doar in stare diluata, in caz contrar este posibila iritarea mucoaselor. 
 • Persoanele care sufera de astm bronsic pot folosi ulei de cimbru numai in conditii deosebite si in nici intr-un caz nu trebuie sa il inhaleze pentru a evita un eventual atac de astma.
 • Consultati medicul sau farmacistul inainte de a administra ulei de cimbru. Exista riscul aparitie problemelor respiratorii.