Tusea postvirala - cauze si remedii

Tusea postvirala - cauze si remedii

Infecţiile virale ale căilor respiratorii se manifestă, deseori, şi prin tuse. În cazul gripei, aceasta debutează brusc, pe când în viroze tusea evoluează gradual. Indiferent de tipologie, seacă sau productivă, tusea poate persista chiar şi după ce alte simptome au trecut.

Tusea postvirală durează de la câteva zile, până la 3-8 săpămâni, putându-se manifesta şi ca urmare a altor infecţii precum: bronşită, bronşiolită, pneumonie, faringită sau sindromul Croup.

Cauze şi factori de risc

Virusurile de tip rinovirus, care provoacă răceala comună sau viroza şi virusurile gripale, care produc gripa, pătrund în organism prin mucoasa nazală. Odată receptate de sistemul imunitar, acesta începe să producă molecule inflamatorii care vor lupta cu virusul. Un efect secundar al acestor molecule este inflamaţia generalizată pe care o resimţim în timpul bolii ca: durere de cap şi de gât, congestie nazală, dar şi senzaţia de obstrucţie a bronhiilor şi tendinţa de a tuşi. La acestea se adaugă mecanismul de distrugere a celulelor căilor respiratorii de către virusurile gripale, care declanşează tusea seacă agresivă specifică, dar şi mucusul produs la nivelul plămânilor, ce stimulează anumiţi receptori nervoşi responsabili cu senzaţia de tuse. 

Factorii de risc ce influenţează durata sau severitatea tusei postvirale sunt: astm – datorită inflamaţiei cronice şi îngustării bronhiilor, reflux gastroesofagial – stimulează receptorii responsabili pentru tuse, sindromul picăturii postnazale – prin scurgerea mucusului nazal în zona posterioară a gâtului, tusea convulsivă – determinată de infecție bacteriană, dar şi alte afecţiuni sau medicamente.

Diagnostic şi tratament

Tusea postvirală va trece de la sine în decurs de 3, până la 8 săptămâni. Dacă, însă, senzaţia de tuse este deranjantă, asociată altor simptome precum insuficienţă respiratorie sau durere în piept, este necesar un consult medical. Medicul va evalua simptomele, uneori recomandând şi investigaţii imagistice sau de evaluare a capacităţii plămânilor şi va stabili un diagnostic şi un tratament de urmat.

Remedii naturale ce pot conduce la o evoluţie pozitivă în cazul senzaţiei de tuse postvirală includ: hidratarea cu apă, ceaiuri din ghimbir, nucă sau muguri de pin cu miere şi lămâie şi supe calde, siropuri pe bază de extracte din plante şi miere, dropsuri pentru gât. Utilizarea unui umidificator de aer, băile calde, inhalaţiile şi aromaterapia cu uleiuri esenţiale de eucalipt, mentă, busuioc sau cimbru sunt emoliente şi pot susţine procesul de vindecare. Nu forţați tusea, acest lucru va irita căile aeriene, prelungind perioada de recuperare.