Sindromul intestinului permeabil

Sindromul intestinului permeabil

Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie

Sindromul intestinului permeabil constituie o tulburare in functia barierei mucoasei intestinale, asociata cu aparitia a numeroase afectiuni. In ciuda lipsei a numeroase dovezi stiintifice, exista multiple masuri terapeutice impotriva sindromului intestinului permeabil (engl. Leaky Gut Syndrome), iar alimentatia joaca un rol esential.

Ce este sindromul intestinului permeabil?

In mod normal, mucoase constituie o bariere intre continutului intestinului si sange, oprind patrunderea in sange a numeroase toxine si bacterii.

In cazul sindromului intestinului permeabil, aceasta bariera este afectata si se ajunge la o permeabilitate problematica a peretelui intestinal, care permite substantelor nocive sa patrunde in sange, fapt care conduce la activarea sistemului imunitar si la reactii inflamatorii, care la randul lor sporesc permeabilitatea mucoasei intestinale.

Cauzele sindromului intestinului permeabil 

Permeabilitatea mucoasei intestinale este reglata de alimentatie si creste imediat dupa servirea mesei, pentru a permite asimilarea unei cantitati mai mari de hrana.

Permeabilitatea patogena caracteristica sindromuluiLeaky Guteste influentata de diversi factori: pe langa componente genetice, factori precum mediul, stilul de viata, flora bacteriana joaca un rol esential.

Urmatorii factori pot contribui la dezvoltarea acestui sindrom:

  • Alimentatia bogata in grasimi si fructoza 
  • Organismele modificate genetic
  • Consumul de cafea si alcool 
  • Fumatul
  • Practicarea sportului de anduranta 
  • Carenta de vitamina A 
  • Modificarea alimentatiei, spre exemplu in cadrul unei diete 
  • Infectii ale tractului gastro-intestinal 
  • Administrarea de medicamente antiiflamatoare (ex: ibuprofen) sau antibiotice
  • Accidentari severe sau arsuri 
  • Operatii majore 
  • Infectia pancreasului 

Sindromul intestinului permeabil: simptome si consecinte 

Permeabilitatea peretelui intestinal nu este insotita neaparat de simptome sau afectiuni. In cazul persoanelor cu o predispozitie genetica, dezvoltarea acestui sindrom poate conduce la aparitia a diferite afectiuni.

Unele studii au demonstrat o legatura intre boli precum morbus crohn, colita ulceroasa, intestinul iritabil, intoleranta la gluten. In plus au fost discutate si legaturile dintre sindromul intestinului permeabil si urmatoarele afectiuni:

  • Alergii si intoleranta la alimente, intoleranta la histamina
  • Diabet zaharat tip I
  • Afectiuni hepatice
  • Boli auto-imunologice cum ar fi artrita reumatoida, lupus eritematos, scleroza multipla 
  • Fibromialgie 
  • Sindromul oboselii cronice 
  • Obezitatea, sindromul metabolic
  • Boli psihice 

Cu toate acestea, directia cauzala a legaturilor nu a fost clarificata inca: astfel, este posibil ca permeabilitatea intestinului sa reprezinte causa sau efectul unei boli inflamatorii.

Diagnostic: cum este diagnosticat sindromul intestinului permeabil?

Exista diferite metode pentru evaluarea permeabilitatii mucoasei intestinale. Deseori este folosit testul lactuloza- manitol, care consta in amestecul anumitor cantitati de lactuloza si manitol, dizolvate in apa, consumate pe stomacul gol. Dupa cateva ore este masurata concentratia acestora in urina. 

Teste asemanatoare cu alte tipuri de zahar sunt folosite pentru diferite segmente din tractul gastro-intestinal. 

Medicamente folosite in tratamentul sindromului intestinului permeabil

Dat fiind faptul ca permeabilitatea crescuta a mucoasei intestinale nu este insotita de valori patologice in sine, tratamentul cu medicamente trebuie administrat numai in cadrul unei afectiuni provocate de acest sindrom si numai sub indrumarea medicului. Sindromul intestinului permeabil nu poate fi tratat medicamentos.

Tratamentul sindromului intestinului permeabil: probiotice

Luand in considerare faptul ca echilibrul microbiologic al intestinului joaca un rol important in aparitia si tratarea afectiunilor, consumul de probiotice ar putea fi de folos impotriva sindromului intestinului permeabil. Un studiu publicat in anul 2011, a aratat ca lactobacillus casei poate preveni deteriorarea barierei intestinale.

Suplimente nutritionale benefice impotriva sindromului intestinului permeabil?

Exista indicii potrivit carora anumite suplimente nutritionale ar putea fi benefice in consolidarea barierei intestinale. A fost studiat consumul de acid butiric si acizi grasi omega 3 in cazul afectiunilor sindromului intestinului iritat. In plus, zincul si vitamina D par sa aiba un efect pozitiv asupra permeabilitatii intestinului.

Care este alimentatia recomandata?

Exista numeroase recomandari, retete si planuri alimentare privind alimentatia celor care sufera de sindromul intestinului permeabil. Dat fiind faptul ca acest tablou clinic a fost studiat insuficient, nu exista dovezi sustinute stiintific.

Cu toate acestea, se recomanda o alimentatie bogata in fibre vegetale, cum sunt produsele din faina integrala, leguminoase etc. deoarece prin descompunerea alimentelor, in intestin se formeaza acizi buterici care pot imbunatati permeabilitatea intestinului. 

Va prezentam mai jos alte cateva recomandari:

  1. Pestele gras cum este somonul, heringul sau macroul, bogat in acizi grasi Omega 3 si vitamina D. Ambele pot avea un efect pozitiv asupra barierei intestinale. Se recomanda 1-2 portii de peste gras / saptamana.
  2. Zincul poate avea intari bariera intestinala. Printre alimentele bogate in zinc se numara fructele de mare, nucile si carnea de vita.
  3. Carenta de vitamina A poate contribui la dezvoltarea sindromului intestinului permeabil. Surse importante de vitamina A sunt alimentele de origine animala (ficat, branza). Benefica este si etapa preliminara a vitaminei A, beta-carotina care se regaseste in ardei, spanac si caise. Evitati supradozarea vitaminei A care poate fi periculoasa.
  4. Evitati adaosurile artificiale care se regasesc in alimente pentru potentarea gustului. Se pare ca acestea ar contribui la sporirea permeabilitatii mucoasei intestinale. Incercati sa consumati cat mai multe alimente neprocesate.
  5. Numerosi specialisti recomanda asa-zisele diete eliminatorii, care presupun evitarea alimentelor care ar putea provoca alergii. Eficienta unei astfel de masuri este discutabila, tinand cont de faptul ca o alimentatie variata este esentiala pentru echilibrul sistemului digestiv.