Picioarele grele in timpul sarcinii

Picioarele grele in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, numeroase femei se plang de senzatia de picioare grele, dureroase. Acest fapt se datoreaza schimbarii echilibrului hormonal pe perioada sarcinii. Acesta asigura capacitatea vaselor de sange de a se dilate peste limitele obisnuite. La acesta se adauga si o crestere a volumului de sange cu aproximativ 20 de procente. Prin dilatarea venelor, valvele venoase se inchid mai greu si sangele incepe sa stagneze. Acesta este cel care provoaca senzatia de picioare grele si dureroase.

 

Varice in timpul sarcinii

Venele au de suferit si ca urmarea a cresterii in greutate in timpul sarcinii. Astfel, pe langa senzatia de picioarele grele, apar si varicele. Acestea trebuie mentinute sub observatie in mod regulat si trebuie controlate de medicul ginecolog. In cazul in care este necesar, acesta va recomanda purtarea de ciorapi de compresie pentru reducerea disconfortului.

 

Picioare grele in timpul sarcinii: ce puteti face?

Daca suferiti de senzatia de picioare grele in timpul sarcinii, puteti incerca sa le mentineti intr-o pozitie mai inalta decat restul corpului pentru a usura vasele de sange de presiune. Aceasta pozitie este recomandata inclusiv in timpul noptii. Daca nu dispuneti de un pat rabatabil, asezati cateva paturi, perne, prosoape etc. sub picioare.

In timpul zilei se recomanda evitarea petrecerii unor perioade lungi in picioare dar si in sezut. Daca aceste pozitii nu pot evitate, asigurati-va ca miscati picioarele la intervale regulate. In timpul sezutului, evitati sa asezati picioarele picior peste picior pentru a nu intrerupe circulatia sangelui.

Miscarea este ideala impotriva senzatiei de picioare grele in timpul sarcinii. Se recomanda mersul pe bicicleta, gimnastica speciala pentru perioada sarcinii, plimbarile. Daca intalniti pe drum si o sursa de apa rece puteti incerca un dus pentru picioare, apa rece va contracta vasele sangvine.

Pentru evitarea senzatiei de picioare grele din timpul sarcinii se recomanda purtarea de ciorapi de compresie. Daca insa s-au format deja varice proeminente, medicul poate recomanda injectii cu heparina pentru a reduce riscul de aparitie a trombozei.