Noduli subcutanati

Noduli subcutanati

Nodulii subcutanati sunt deseori asociati cu o forma de cancer. Insa nodulii mici localizati in spatele urechilor, a gatului, in piept pot avea deseori cauze inofensive, reprezentand doar un chist sau un lipom benign. Cu toate acestea, orice modificare a tesutului trebuie clarificata cu medicul pentru a putea reactiona la timp in cazul unor cauze severe.

 

Nodulii pe gat

Nodulii localizati pe gat sunt deseori noduli limfatici umflati sau noduli ai glandei tiroide. Insa la fel de bine, in spatele acestor modificari de tesut se pot ascunde chisturi, abcese, fistule. Daca observati o crestere in dimensiune a nodulilor, fara ca acestia sa fie durerosi, solicitati parerea unui medic, deoarece astfel de simptome ar putea indica o tumoare a sistemului limfatic. 

Nodulii limfatici umflati si durerosi indica prezenta unei infectii in organism cum ar fi o raceala sau o amigdalita. Pentru a combate agentii patogeni, sistemul imunitar –printre care si ganglionii limfatici- lucreaza la turatie maxima. Ca urmarea a activitatii accentuate, ganglionii se pot umfla si pot deveni durerosi.

 

Noduli ai glandei tiroide

In cazul nodulilor pe gat, acestia nu sunt intotdeauna ganglioni umflati, ci pot fi si noduli ai glandei tiroide, care pot avea dimensiuni foarte reduse sau dimpotriva, pot fi relativ mari, palpabili din exterior. Indiferent de dimensiuni, nodulii pot fi reci, calzi sau fierbinti. Nodulii reci nu mai produc aproape deloc hormoni, insa cei calzi si fierbinti sunt foarte activi. 

Nodulii calzi si fierbinti sunt de cele mai multe ori benigni insa pot indica o hiperfunctie tiroidiana. Si nodulii reci pot indica o modificare inofensiva a tesutului, insa uneori pot ascunde o tumoare maligna. Pentru o diagnosticare precisa este necesara prelevarea de tesut printr-o punctie.

 

Noduli in spatele urechii

La fel ca si in cazul celor de pe gat, nodulii din spatele urechilor sunt provocati de ganglioni limfatici umflati. O umflare relativ rapida, dureroasa poate indica prezenta unei infectii in organism. Daca insa nodulul nu este dureros si creste lent in dimensiuni, ar trebui sa va adresati unui medic pentru a stabili cauza exacta.

 

Nodulii mamari

Similar nodulilor de pe gat, si nodulii mamari la femei sunt asociati rareori cancerului. Numai in 20% din cazuri respectivii noduli se dovedesc a fi maligni. De cele mai multe ori, in spatele respectivilor noduli se ascunde un chist, un fibroadenom sau alte cauze inofensive. 

Daca in urma controlului medical nu poate fi stabilita cu exactitate natura modificarii tesutului, respectiv maligna sau benigna, se recomanda efectuarea unui control histologic. Pentru acesta sunt prelevate celule si cercetate in detaliu. In functie de rezultat, se recomanda apoi tratamentul corespunzator, fie prin simpla asteptare de retragere de la sine a chistului sau prin indepartarea lui chirurgicala. Fibroadenoamele mamare nu dispar de obicei, de aceea, evolutia lor se monitorizeaza prin echografie anuala.

 

 

Noduli testiculari

Nodulii testiculari pot ascunde mai multe cauze. Deseori pot fi inofensivi, fiind simple chisturi.  Inflamatia testiculara sau venele varicoase pot induce modificari de forma nodulilor. Insa uneori respectivii noduli pot indica prezenta unui cancer testicular. In astfel de cazuri, spre deosebire de infectii, nodulii respectivi nu sunt durerosi. Pentru detectarea la timp a astfel de modificari la nivelul tesuturilor, se recomanda palparea regulata a testiculelor de catre barbati, la fel cum femeilor li se recomanda palparea regulata a sanilor pentru detectarea timpurie a oricaror modificari de tesut mamar.

 

Noduli subcutanati

Nodulii care sunt localizati in alte locuri decat cele mentionate mai sus reprezinta, de cele mai multe ori, lipoame. Respectivele lipoame sunt formate din tesut adipos benign, care insa presupun o problema cosmetica sau medicala daca, de exemplu, preseaza un nerv. Chiar daca lipoamele sunt in generale inofensive, ar trebuie controlate intotdeauna de un medic, deoarece in unele cazuri in spatele acestora de pot ascunde si tumori maligne, asa-numite liposarcoame.

Lipoamele se formeaza deseori la persoane cu varsta intre 40 si 60 de ani, deoarece in intervalul respectiv de varsta, organismul produce foarte mult tesut gras. Astfel de lipoame apar cu precadere pe ceafa, pe brate, pe abdomen si sold si variaza puternic in dimensiuni: de la cativa milimetri la cativa centimetri.  

Pe langa lipoame, nodulii subcutanati mai pot avea si alte cauze, cum ar fi un abces, o inflamatie a venelor superioare (tromboflebita), un chist sau o inflamatie a stratului adipos subcutanat (erythema nodosum).

 

Noduli subcutanati: cum ii putem combate?

Daca observati ca un nodul subcutanat nu se resoarbe un timp indelungat, adresati-va unui medic. Doar acesta va fi in masura sa stabileasca un diagnostic. Nu intrati in panica. Diagnosticul de cancer este foarte rar in astfel de cazuri. Deseori este vorba doar de un lipom benign sau un chist. In functie de cauza care se ascunde in spatele nodulului, difera si controalele medicale si tratamentele recomandate.