Hernia inghinala

Hernia inghinala

Cum putem recunoaste o hernie inghinala? O umflatura in zona inghinala, insotita de o durere usoara, acestea sunt semnele unei hernii inghinale. Spre deosebire de hernia ombilicala, aceasta nu se retrage niciodata spontan. De aceea, regula valabila atat in cazul copiilor cat si a adultilor este urmatoarea: hernie inghinala = operatie. Articolul de fata tematizeaza indiciile, cauzele, aparitia si tratamentul herniei inghinale.

Hernia inghinala: cauze si aparitie

In corpul uman apar in mod natural anumite puncte slabe, in care tesutul conjunctiv este mai subtire, deoarece nervii si vasele se suprapun, sau zone in care, prin dezvoltarea fatului, legaturile existente nu se refac. Aici, peritoneul se poate impinge in intestine, formand hernia. Avem de-a face cu o hernie inghinala, atunci cand continutul herniei este impins in afara in zona inghinala.

  • Hernia inghinala congenitala: De regula, hernia inghinala in randul copiilor apare ca urmare a neinchiderii corespunzatoare a diverticulelor in perioada de dezvoltare. Aceasta forma congenitala este mai des intalnita la baieti decat la fete. Sunt afectati circa 1–4 % dintre copii, respectiv 20 % din nou-nascuti; deseori avem de-a face cu o dispozitie ereditara. Intestinele se intind de la deschiderea herniei prin canalul inghinal ( unde se afla cordul  spermatic in cazul baietilor) sub ligamentul inghinal. Acest tip de hernie se poate extinde in cazul baietilor pana in sacul scrotal (hernia scrotala), afectand testiculele. In cazul fetelor, hernia inghinala se poate extinde pana la labii, formand hernia vaginala. Atunci cand, in cazul baietilor, lichidul din intestine ajunge in sacul scrotal, avem de-a face cu hidrocelul. Acesta insa, spre deosebire de hernia inghinala, se retrage de cele mai multe ori de la sine.
  • Hernia inghinala dobandita (Hernia acquisita): Hernia inghinala in randul adultilor apare ca urmare a exercitarii continue de presiune, spre exemplu prin cantatul la un instrument de suflat, prin tuse cronica sau activitate fizica grea, insa si in urma unei sarcini sau a unei tumori in punctele slabe ale peretelui abdominal. Femeile sunt mai putin afectate de hernia inghinala decat barbatii.
 

Hernia inghinala: simptome si semne

O umflatura pe-o parte sau pe ambele parti ale zonei inghinale, bine delimitata si palpabila:  asa puteti recunoaste o hernie inghinala. Simptomele unei hernii inghinale devin mai clare daca zbierati, tusiti, stranutati sau in timpul defecarii. Asadar, atunci cand presiunea din zona abdominala creste si intestinele sunt impinse in exterior. Hernia inghinala in randul copiilor, insa si al adultilor, este insotita uneori de dureri stomacale sau inghinale, care se resimt in special sub aplicarea de greutati. Situatia este critica atunci cand durerile se acutizeaza, cand abdomenul devine tare, cand se instaleaza senzatia de greata si varsaturile. Aceste simptome pot indica o stare ce poate pune viata in pericol, respectiv blocarea herniei inghinale. In aceste cazuri, hernia este palpabila sub forma unui nod deplasabil.

Hernia inghinala: recunoastere si tratare

In cazul in care descoperiti o umflatura in zona inghinala la copiii dvs. sau chiar la dvs. consultati din timp un doctor. Durerile se aseamana uneori cu cele care apar in cazul unei intinderi inghinale (prin suprasolicitarea muschilor femurali) – insa la aceasta din urma nu apare nici o umflatura in zona inghinala. Spre deosebire de hernia ombilicala, cea inghinala nu se retrage niciodata spontan.

Dat fiind faptul ca pericolul unui blocaj este relativ mare, in special in primii ani de viata, herniile inghinale trebuie inchise prin interventie chirurgicala. Numai in cazuri exceptionale, cand cel afectat se confrunta cu un risc deosebit de mare in cazul unei operatii, nu se recomanda interventia chirurgicala. In cazul unui blocaj, este necesara apelarea la un medic in regim de urgenta si efectuarea imediata a operatiei pentru a evita distrugerea tesutului blocat. In celelalte cazuri, operatia herniei inghinale poate fi programata in liniste.

Operarea herniei inghinale: metode de operare

Dupa stabilirea diagnosticului de hernie inghinala, urmeaza pregatirea si discutarea procedurii recomandate. Herniile inghinale in randul copiilor, sunt de regula operate ambulatoriu, insa in cazul blocarii herniei este necesara internarea in spital. In cazul adultilor, operatiile nu sunt realizate ambulatoriu in cele mai multe cazuri . In functie de forma si intinderea herniei inghinale, exista diverse metode de operare pentru inchiderea herniei. Deseori sunt posibile interventiile laparoscopice, care permit accesul si inchiderea herniei inghinale printr-o incizie laparoscopica foarte mica.

Hernia inghinala: Durata vindecarii

Durata vindecarii in urma unei hernii inghinale depinde de varsta, afectiuni anterioare, tipul herniei si metoda interventiei. De retinut: plaga externa se vindeca mult mai repede decat cea interna. De aceea, se recomanda reluarea activitatilor fizice usoare, cum ar fi inotul sau activitatea sexuala, cel devreme dupa trei-patru saptamani de la operatia herniei; pentru jogging si ciclism se recomanda sa asteptati sase saptamani, iar activitatile fizice grele trebuie evitate timp de cateva luni.

Fiecare dintre noi se confrunta la un moment dat cu diverse afectiuni. Ne bucuram ca iti putem spune ce este si cum se manifesta hernia inghinala.

Scrie-ne un comentariu si spune-ne cat de utile au fost informatiile despre aceasta afectiune.