Diareea la copii - Remedii

Diareea la copii - Remedii

Afectiunile care sunt insotite de diaree sau varsaturi ii pot deshidrata foarte rapid pe cei mici. Acest pericol este semnificativ mai mare in cazul sugarilor, a copiilor foarte mici si a persoanelor in varsta. Se recomanda inlocuirea cat mai rapida a lichidelor si sarurilor si administrarea acestora in cantitati cat mai mari, cate 3-4 litri de lichide in cazul adultilor si cantitati usor mai mici in cazul copiilor.

Recomandarile medicilor

Apa minerala (plata sau usor acidulata), diferite ceaiuri de plante (ex: musetel, fenicul) si sucuri din fructe puternic diluate. In cazul sugarilor si copiilor foarte mici, ceaiul trebuie administrat cu lingurita, in portii.Recomandarea specialistilor pentru prevenirea si tratamentul deshidratarii la copiii cu diaree este reprezentata de solutiile cu electroliti, disponibile in farmacii.

Alimentatia recomandata

Atunci cand le revine usor pofta de mancare si resimt senzatia de foame, se recomanda sa incepeti cu alimente cat mai usoare, care sa ajute la revitalizarea organismului. Puteti incerca mere razuite, piure de banane, fulgi de ovaz, piure de cartofi, si abia apoi carne macra, supe. Evitati preparatele condimentate, grasimile si lactatele in primele zile. De cele mai multe ori, cand sunt inca in convalescenta, micii pacienti resimt chiar repulsie la gandul acestor alimente.

Preparatele cu lactobacili pot accelera procesul de vindecare, sprijinind imunitatea intestinala.  Flora intestinala afectata este astfel ajutata sa isi revina.Specialistii pediatri recomanda parintilor sa evite sa administreze medicamente celor mici, fara consultarea unui medic in prealabil. Anumite preparate antidiareice si impotriva varsaturilor nu sunt potrivite pentru copii, si pot provoca chiar mai multe daune organismului.

Urmatoarele simptome indica prezenta unei afectiuni severe si necesita prezentarea imediata a copilului la medic:

  • Scaun apos timp de peste 6 ore
  • Oboseala, apatie
  • Febra si varsaturi
  • Fontanela adancita
  • Frecventa redusa de miscare pleoapelor
  • Productie scazuta de urina
  • Copilul refuza sa bea lichida si sa manance

Masuri de igiena

Masurile de igiena sunt poarte importante pentru toata familia atunci cand un membru sufera de o afectiune gastro-intestinala acuta: spalarea frecventa a mainilor cu apa calda si sapun din plin. Evitarea contactului direct cu scaunul sau varsaturile, purtarea de manusi de unica folosinta si spalarea hainelor cu detergent si apa la o temperatura de cel putin 60° C.