Cum ne influenteaza leptina greutatea corporala

Cum ne influenteaza leptina greutatea corporala
Dr. Mariana Olingheru
Medic Specialist Medicină de Familie
Specialist în Fitoterapie şi Apiterapie


Leptina a fost considerata vreme indelungata arma secreta impotriva kilogramelor in plus, deoarece hormonul este responsabil pentru reducerea apetitului. Cu toate acestea, numeroase persoane supraponderale inregistreaza un nivel crescut de leptina in sange. Articolul de mai jos va oferi cateva explicatii referitoare la legaturile dintre leptina si greutatea noastra corporala.

Ce este leptina?

Leptina este un hormon produs de celulele adipoase din organism si joaca un rol important in ceea ce priveste senzatia de satietate pe care o resimtim. In prezent constituie obiectul a numeroase studii de cercetare.

Leptina constituie un inhibitor natural al apetitului si este produsa in special de celulele adipoase (adipocite), dar se regaseste si in maduva osoasa, in musculatura scheletului, in mucoasa gastrica, in celulele mamare  si in parti ale creierului. Atunci cand celulele adipoase sunt pline, acestea elibereaza leptina care transmite creierului senzatia de satietate.

Reglarea exacta a consumului de alimente nu este inca pe deplin inteleasa. Neclare sunt si conditiile in care leptina conduce la o crestere sau scadere in greutate.

Efectul leptinei 

Leptina isi dezvolta efectul actionanad la nivelul  receptorilor din hipotalamus. Aceasta parte a diencefalului joaca un rol important in controlul sistemului nervos involuntar (sistemul nervos vegetativ) si produce diferiti hormoni.

In urma legaturii cu un anumit tip de hormoni, leptina conduce la eliberarea altor hormoni inhibitori ai apetitului, respectiv in urma legaturii cu un anumit tip de receptori, leptina conduce la o inhibare a eliberarii hormonilor care stimuleaza apetitul.

Asadar, in cele din urma, leptina ne inhiba apetitul. Prin acest mecanism, leptina functioneaza ca un contra-jucator al hormonului grelina care stimuleaza senzatia de foame.

Metabolismul leptinei 

Potrivit studiilor (ex: Leptin therapy in insulin-deficient type I diabetes, M. Y. Wang et al.),leptina s-ar afla in interactiune directa cu hormonul de reglare al zaharului, insulina. S-a dovedit ca in cazul pacientilor diabetici, in mod independent de insulina, leptina stimuleaza metabolizarea glucozei.

Astfel, leptina este privita ca alternativa potentiala a terapiei cu insulina in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 1, evitandu-se astfel efectele secundare ale insulinei. 

De asemene, leptina conduce si la o crestere a tensiunii arteriale, la o crestere a frecventei cardiace si o crestere a generarii de caldura in celule.

Un alt efect al nivelului crescut de leptina din sange consta in scaderea nevoii de miscare. 

Rolul leptinei in pierderea kilogramelor in plus 

Vreme indelungata, leptina a fost tratata ca un potential inhibitor de apetit in tratarea obezitatii. Cu toate acestea, s-a constatat ca o buna parte din pacientii supraponderali inregistrau un nivel foarte inalt al acestui hormon in sange. 

Cauza ar putea fi dezvoltarea unei rezistente la laptina, prin care este anulat efectul hormonului asupra receptorilor. Chiar daca nivelul de leptina din sange este mare, creierul nu inregistreaza starea de satietate. Dimpotriva, starea de foame se mentine si persoanele continua consumul de alimente.

Unii cercetatori sunt de parere ca rezistenta la leptina ar reprezenta cauza obezitatii. Procesele metabolice exacte nu au fost inca studiate suficient, astfel ca in prezent aparitia obezitatii este considerata a fi cauzata de un cumul de factori.

Diete si leptina 

Prin consumul anumitor alimente – in special cele bogate in zahar si grasimi- in creier au loc procese inflamatoare care nu permit leptinei sa functioneze. In prezent nu exista suficiente dovezi, insa o cauza posibila a rezistentei la leptina ar putea fi obiceiurile alimentare.

Pe langa rezistenta la leptina, exista si boli genetice care conduc la aparitia obezitatii. Prin mutatii genetice care produc proteine pentru metabolismul leptinei, functia lor este afectata. Efectul este similar rezistentei la leptina, cei in cauza sufera de o tulburare a senzatiei de satietate. Aceste defecte genetice constituie insa cele mai rare motive pentru supraponderabilitate.

Leptina ca medicament

In cazul persoanelor cu deficit de celulele adipoase (lipodistrofie), leptina este prescrisa pentru administrare externa, acestia neputand sa o produca singuri. Medicamentul este permis numai pentru acest tip de tratament, in SUA incepand din 2014, in Europa fiind in continuare interzis.

Leptina este administrata printr-o injectie in tesutul adipos subcutanat realizata de medicul curant. Preparatul nu este disponibil sub forma de capsule, globule sau tablete.

Efectele impotriva kilogramelor in plus nu au fost dovedite 

Ca urmare a efectelor descrise, leptina este privita ca o arma minune impotriva kilogramelor in plus. Prin administrarea de leptina se spera la o crestere a nivelului de leptina din sange si la o accentuare a arderii grasimilor.

Producatorul atrage atentia asupra faptului ca nu a fost inca demonstrata stiintific o scadere in greutate in urma administrarii de leptina, astfel ca nu se recomanda administrarea fara un consult medical prealabil (din partea unui medic endocrinolog).

Efectele secundare ale leptinei 

Administrarea externa a leptinei poate avea efecte secundare grave, deoarece organismul poate dezvolta anticorpi impotriva hormonului. Leptina produsa de celulele adipoase nu mai pot actionat iar nivelul de leptina continua sa scada in loc sa creasca.

De asemenea, au fost descoperite si de autoimunitate la nivelul ficatului si rinichilor. Pe termen lung, acestea pot conduce la o insuficienta a organelor respective.