Alcoolul ca drog

Alcoolul ca drog

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste drogul ca fiind acea substanta care poate modifica functii intr-un organism viu, fara sa reprezinte un aliment. In tarile vorbitoare de limba engleza, cuvantul „drug“ (drog) cuprinde in semnificatie si medicamente. In rest, cuvantul drog face referire la acele substante si preparate care altereaza functiile psihice si care pot crea dependenta. Drogurile difera in functie de modul in care sunt fabricate, ingrediente si mod de actionare. Astfel, deosebim intre droguri biogene si obtinute sintetic, droguri tari si slabe, legale si ilegale.

Alcoolul (etanolul) ca drog

Alcoolul se numara printre drogurile legale, acceptate social. Consumul de alcool este deseori corelat cu distractia in tarile vestice, iar de cele mai multe ori nu este privit ca un drog, de aceea nu putem ridica obiectii impotriva consumului ocazional al unui pahar de bere sau vin. Cand insa consumul devine regulat si/sau in exces, calea spre alcoolism este deja deschisa. Alcoolul se numara printre drogurile cu potential sporit de afectare a sanatatii. Etanolul este obtinut prin fermentarea si distilarea de diferite materii prime precum cerealele, fructele si a sfeclei de zahar.

Efectele alcoolului

In doze mici, alcoolul are un efect dezinhibator. Ne face mai sociabili, mai curajosi, contribuind la schimbarea starilor de spirit. Cand este consumat in doze mari, alcoolul poate conduce la alterarea atentiei sau a perceptiei, si chiar la stari in care simtim ca „ni se rupe filmul”. Persoanele aflate in stare de ebrietate au probleme de coordonare si de vorbire.

In ziua urmatoare consumului de alcool, cei in cauza resimt stari de mahmureala manifestata prin dureri de cap, stare de rau si lipsa de energie. Consecintele pe termen lung ale consumul de alcool sunt problemele cardiace, cresterea violentei, afectiuni hepatice, depresii si degradarea sociala si fizica. Studiile arata ca dependentii de alcool au o speranta de viata cu 20 de ani mai mica decat media populatiei.