Fasciculatia benigna (zbaterea ochiului)

 Fasciculatia benigna (zbaterea ochiului)

Fasciculatia benigna (zbaterea ochiului) reprezinta un simptom larg raspandit, care de cele mai multe ori are cauze inofensive, cum ar fi stresul sau carenta de magneziu. Exista insa si situatii in care in spatele zbaterii ochiului se poate ascunde o cauza grava, cum ar fi o tumoare pe creier.

 

Cauzele fasciculatiei

Zbaterea pleoapei consta intr-o contractare a muschiului din pleoape si este deseori resimtita ca o senzatie neplacuta, care uneori poate dura cateva ore.

Aceste zbateri nervoase se produc peste tot in organism, fara insa sa le resimtim, iar pentru ca muschii oculari se afla direct sub piele, zbaterea ochiului ne atrage imediat atentia.

Iata cateva cauze care ar putea explica zbaterea ochiului:

  • Stresul
  • Oboseala ochilor
  • Lipsa de magneziu
  • Afectiuni neurologice
  • Infectii oculare
  • Tumori craniene

Zbaterea ochilor se poate produce la ambii ochii, insa de regula nu sunt afectate ambele pleoape concomitent.

 

Masuri de combatere

Daca zbaterea ochilor se produce sporadic si nu este permanenta nu este cazul sa va prezentati la medic, deoarece cel mai probabil aveti de-a face cu o cauza nervoasa, pe un fond stresant sau iritarea unui nerv ocular.

Daca presupuneti ca zbaterea ochiului ar putea fi cauzata de stres, incercati sa va odihniti. Faceti cateva exercitii de relaxare, ascultati muzica, intalniti-va cu prietenii.

Un masaj scurt ar putea fi eficient pentru relaxarea pleoapelor. Inchideti ochii si masati usor pleoapele. Odata ce stresul scade, dispare de regula de la sine si zbaterea ochiului.

 

Masuri pentru combaterea oboselii ochilor

Pe langa stres, oboseala exagerata a musculaturii ochilor poate provoca aparitia zbaterii pleoapelor. Oboseala exagerata a ochilor poate fi provocata de natura locului de munca si de orele petrecute in fata calculatorului.  

Daca programul de munca va suprasolicita ochii, incercati sa va menajati si sa renuntati la telefon, televizor si calculator dupa program si sa le inlocuiti cu cateva ore de sport, de ascultat muzica sau intalniri cu prietenii.

In timpul programului de munca nu uitati sa luati cate o pauza de cateva minute in care sa incercati sa va indreptati privirea pe fereastra, de exemplu, pentru a lua o pauza de la monitorul calculatorului.

 

Cauza: lipsa magneziului

Atunci cand ochiul se zbate, printre cauze s-ar putea numara si lipsa magneziului din organism. Ca urmare a lipsei magneziului, comunicarea dintre nerv si muschi are de suferit, fapt ce provoaca zbaterea ochiului. Lipsa magneziului apare pe fondul unei alimentatii necorespunzatoare, lipsita in varietate, cum se intampla, de exemplu in timpul dietelor.

Pe de alta parte, lipsa de magneziu se poate instala si pe fondul cresterii necesarului de magneziu, cum ar fi in timpul sarcinii, atunci cand practicati in mod regulat sport si in perioadele foarte stresante. Afectiuni precum diabetul, boala celiaca, bolile cronice renale sau alcoolismul presupun o eliminare sporita a magneziului din organism.

Daca suspectati ca zbaterea ochiului s-ar putea datora unui dezechilibru al nivelului de minerale din organism, acordati o atentie sporita alimentatiei pentru a va asigura doza suficienta de magneziu. Printre alimentele bogate in magneziu amintim: semintele de floarea soarelui, nucile, fulgii de ovaz, fasolea si spanacul. Eventual puteti apela si la suplimentele alimentare.

 

Fasciculatie permanenta

Atunci cand zbaterea ochiului persista cateva saptamani la rand se recomanda vizita la medic, pentru a stabili cauzele care se ascund in spatele problemei. Adresati-va mai intai unui medic oftalmolog. Acesta va controla existenta unei eventuale infectii sau a unui defect de vedere, care ca urmare a suprasolicitarii ochiului ar putea provoca zbaterea pleoapei.

Pe langa medicul oftalmolog se recomanda si vizita la un medic neurolog. Acesta va putea stabili o eventuala problema a functiei nervilor sau chiar existenta unei tumori craniene. Acestea cauze sunt insa foarte rar intalnite.